У Володимирі відкрили меморіальну дошку на честь Сірожупанної дивізії

25 Січня 2019, 13:19
На Волині відкрили меморіальну дошку на честь Сірожупанної дивізії 3054
На Волині відкрили меморіальну дошку на честь Сірожупанної дивізії

У Володимирі-Волинському відкрили та освятили меморіальну дошку на честь славетної дивізії сірожупанників.

Встановлення дошки - ініціатива народного депутата Ігоря Гузя, яка була втілена завдяки фінансовій підтримці Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» у сумі 10 тисяч гривень.

«Слава Україні! Ми живемо, як на мене, в каркаломний час змін - утвердження української державності. Власне зараз йде процес створення православної церкви України. І за триста з гаком років ми добилися свого. За останні 4 роки ми фактично провели декомунізацію. Прибрали оці більшовицькі пазурі, які ще тримали нас в пам'ятниках, вулицях, в постаментах. Цей процес завершується. Натомість, щоб прибрати оте більшовицьке ярмо, ми маємо пропонувати інше - повернути пам'ять про українців! Тому мало хто на Волині, насправді, знає про цю історію Сірожупанної дивізії.Я думаю, що ми доживемо до того часу коли з'явиться постамент - цікавий, гарний. Я закликаю містян пропонувати якісь ідеї. Ця дошка символічна на цьому приміщенні, де розташовувався штаб. Власне, важливо згадувати про цих хлопців, які в дуже складний період часу стали на захист української держави, коли переважна більшість розбрелася по своїх домівках. Я думаю що ми в цьому році на території Православної Церкви України в парку відкриємо знак Холмщакам - це важливо! Процес декомунізації і повернення історичної справедливості, зокрема у місті Володимирі, триває», - зазначив на відкритті народний депутат України Ігор Гузь.

Дошку розмістили на стіні приміщення, де нині знаходиться військкомат. Освятили меморіальну дошку священики Юрій Здебський та Ігор Бігун.

Історичну довідку про те, як формувалася Сірожупанна дивізія у Володимирі-Волинському, озвучив на заході Олександр Стемковський.


Читайте також: У Володимирі, на місці де народилася славетна дивізія, хочуть відкрити меморіальну дошку

Нагадаємо, у березні 1918 року у місті Володимирі-Волинському була сформована перша регулярна формація Армії УНР - Перша стрілецько-козацька дивізія, що за кольором своїх мундирів отримала назву Сірожупанної.

Дивізія стала однією з провідних військових сил національно-визвольної боротьби українського народу за державну незалежність. Поступово між українською громадою Володимира-Волинського та дивізією налагодились добрі взаємини. Військові разом з УСС зорганізували у місті українську народну школу, пожертвували на її діяльність кошти. Постійний зв'язок із дивізією підтримував голова міської управи Л. Мишуга. Таким чином, Сірожупанна дивізія стала осередком національної культурно-освітньої ідеї та політично активної громадянської позиції. У такий спосіб стихійність військового будівництва, притаманна попереднім етапам існування УНР, було подолано.

Читайте також: У княжому місті хочуть відзначити сторіччя з дня створення Сірожупанної дивізії











 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024