30 січня: чому в цей день потрібно боротися із порчею

30 Січня 2019, 10:06
З добрим ранечком! 1303
З добрим ранечком!

Доброго дня, шановні читачі. Сьогодні 30 січня, середа.

Іменинники сьогодні Антоній та Антоніна.

Сьогодні преподобного Антонія Великого – одного зі стовпів християнського чернецтва, чия мудрість крізь віки світить з неодмінною силою, надихаючи на духовні подвиги нинішніх немічних подвижників. Приміром, авва казав наступне: «Молитва, яка здійснюється з недбальством і лінощами, є марнослів’ям».

У народі цей день називали Антоном-перезимником, а також Антоніною-половинкою. Закінчувався холодний січень, половина зими вже була позаду, попереду ледь-ледь визирала весна, але все одно, довіри до погоди не було. Тому й казали: «Хитрий Антін з усіх сторін», «Прийшла Антоніна – зими половина». Підмічали погоду: «Якщо вночі місяць обгородився хмарами – на вітер», «Розкаркалося гайвороння – невдовзі збереться метелиця». Цього дня зазвичай пекли толокняні колобки, що символізували сонце. В муку додавали яйце, вершкове масло, сіль, молоко, формували невеличкі кругленькі булочки й випікали. А ще продовжували боротися з порчею. Брали гострого серпа й поперек доріжки, що вела до оселі, креслили лінію, тобто «відсікали» все лихе.

Сьогодні 24-25-ий місячні дні. Мають панувати спокій і рівновага. Нервозність знижуйте дихальними практиками. Зітхніть спокійно й глибоко, сприймаючи життя таким, яким воно є. Місяць у Стрільці, а він, як ми пам’ятаємо, був кентавром: до поясу людина, а нижче – кінь… тож протягом дня ми можемо піддаватися різним впливам, зокрема як розуму так і плоті. Друга половина дня – важкий час для рутинної роботи, зате сприятливий, майже натхненний, для прибирання і спорту.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1941 році – -25 а найтеплішим у 1983 –  +7,1.

Джерело: ukrinform.ua

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024