10 лютого: сьогодні вшановують всіх постраждалих в годину гонінь за віру Христову

10 Лютого 2019, 10:35
З добрим ранечком! 1365
З добрим ранечком!

Доброго дня, шановні читачі. Сьогодні 10 лютого, неділя.

Іменинники сьогодні Юхим, Володимир, Ольга.

Сьогодні Єфрема Печерського, єпископа Переяславського. За походженням грек. Спочатку служив скарбником і завгоспом при дворі Великого князя Київського Ізяслава Ярославича. Був дуже вправним на своїй посаді, але поволі почав нудитись світом –галасливе життя при можновладцеві було йому не по душі і він подався в Печерський монастир. Благословіння на чернецтво отримав від самого преподобного Антонія. Князь на те дуже розгнівався – вимагав негайного повернення Єфрема й погрожував не тільки його ув’язненням, але й намірівався зруйнувати печери. Святий Антоній із братією хотів уже полишити святе намолене місце й податися деінде, куди очі бачать і ноги ведуть, утім, завдяки дружині князя – жінці вельми набожній, конфлікт вдалося владнати: ченці залишилися в печерах, але Єфрем змушений був виїхати до Константинополя, де оселився в одному з тамтешніх монастирів. Там святий Єфрем переписав і переклав Студійський богослужбовий устав, а потім переслав його в Київ. Саме цей устав і запровадив у монастирі святий Феодосій Печерський. Невдовзі Єфрема призначили митрополитом на новостворену митрополію в Переяславі (нині Переяслав-Хмельницький). Він зробив надзвичайно багато для розбудови міста – зокрема, будував не тільки церкви, але й міські лазні, опікувався хворими і немічними.

Також сьогодні Церква вшановує всіх спочилих, постраждалих в годину гонінь за віру Христову.

В народі цей день називали Юхимом. Якщо сьогодні вітряно, то літо буде мокрим, бо «Юхим приніс вітер на сире літо».

Нині 6/7-ий місячні дні. Готуйтеся до потужного викиду адреналіну. Свербітиме язик, клекотатиме в душі, кипітиме у мізках, а також виникне нестримне бажання вчинити бунт, раз і назавжди розставивши кляті крапки над і. Таким вже є цей лютий – норовливий не тільки за погодою, але й в емоційному аспекті. Тож готуймося до напруженого, а часом і стресового періоду. Можуть відбутися непередбачувані ситуації, особливо в другій половині дня. Треба буде якомога швидше зорієнтуватися й миттєво змінити тактику. 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1911 році – -25,6, а найтеплішим у 2002 –  +10,3.

Джерело: ukrinform.ua

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024