20 лютого: церква сьогодні згадує преподобного Луку

20 Лютого 2019, 10:30
З добрим ранечком! 1603
З добрим ранечком!

Доброго дня шановні читачі, сьогодні середа 20 лютого.

Іменинники сьогодні Парфеній і Лука.

Церква сьогодні згадує преподобного Парфенія, єпископа Лампсакійського і преподобного Луку. Парфеній жив за правління імператора Костянтина Великого (306-337). Він був простим рибалкою, щедро роздавав милостиню, славився гостинністю. Єпископ Мелітополя Філіт висвятив його у священики, хоча Парфеній і не прагнув священства. І тут почалися дива: то він зцілив від раку важкохвору жінку, то вставив вибите бугаєм око селянинові, то прокляв скаженого собаку і той одразу ж упав мертвим (точнісінько, як нинішній намісник Лаври Павло, хоча владика «спеціалізується» переважно по людях). Бачачи явні ознаки Божої благодаті, Парфенія висвятили в єпископи Лампсака –місто перебувало в полоні ідолопоклонства. На цій посаді святий Парфеній здійснив чимало чудес: зціляв хворих, виганяв бісів. Найбільш цікавим було зцілення одного єпископа. Господь відкрив святому, що справжньою причиною хвороби була зажерливість останнього. «Вставай, брате, - промовив він до єпископа, - це не фізична неміч – душевна хвороба гризе тебе. Роздай усі накопичені тобою статки бідним і тоді одужаєш». Хворий попросив зробити це за нього самому Парфенію, але той зауважив, що чиї руки брали, ті мають і роздавати.

 Цього дня казали: «Зимою сонце крізь плач сміється»; «Як у лютому гукнеться, так листопаді відгукнеться». Сонце сходить за хмари – на снігопад, а коли довкіл нього кільце – на вітер.

16-ий місячний день, місяць у Діві. Працездатність сьогодні доволі висока, тому варто цим скористатися. Сприятливий час для переходу від накопичення сил до активної їхньої трати. Надлишок невикористаної енергії може «розривати» людину, спричиняючи бурхливі емоційні реакції, агресивність, безсоння. У людей хворих на різні хронічні захворювання погіршується самопочуття. Особливо це стосується нервових захворювань. До того ж, це травмонебезпечний період, час, коли загострюється сексуальна чутливість. Бажано відмовитись від хірургічного втручання (натомість діагностика буде вдалою), мінімізувати активні фізичні навантаження, вживання ліків і алкоголю. Добре вудити рибу.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1895 році: -25; найтеплішим у 1925 –  +9,2.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024