Охнівка: громада повертає свою церкву «з лап Москви»

24 Лютого 2019, 17:23
Церква Іоанна Богослова в селі Охнівка 7698
Церква Іоанна Богослова в селі Охнівка

У селі Охнівка, Володимир-Волинського району громада церкви Іоанна Богослова прийняла рішення перейти в лоно Православної церкви України. 

Рішення про перехід приймали на зборах громади, які пройшли сьогодні, 24 лютого.

В селі Охнівка ще кілька років тому загострились міжконфесійні протистояння. 

Церкву Івана Богослова в Охнівці закладали як храм Київського патріархату, але «магічним чином» вона «відійшла» до московського патріархату.  Поки ж церкву не збудували, люди ходили на служби у маленьку капличку Київського патріархату, обладнану у місцевому клубі.

Корінні охнівчани пригадують, що коли церкву зводили, то кошти на будівництво збирали всією громадою і землю виділили саме під церкву Київського патріархату. Проте після того, як збудували стіни, у громади закінчилися кошти. Тоді на арені з’явився місцевий фермер-аграрій, який запропонував добудувати церкву, - розповідає Громадське Волинь.

В результаті церкву добудували, фермер привіз московського батюшку, той посвятив і церква стала московською. І ніхто тоді особливо не протестував.

Як почалася війна із Росією, охнівчани не можуть змиритись, що в новій церкві у селі службу ведуть на російській мові та моляться за «Кіріла», який освячує танки, що йдуть потім на Україну.

Як розповідає Місто вечірнє, кілька років тому влітку в селі Охнівка відбулися збори селян, на яких вирішувалося питання про об’єднання селян в єдину громаду Української православної церкви Київського патріархату. На сходи прийшло 133 місцевих жителі. Почали збирати підписи, аби зробити у новій церкві об’єднану під покровительством Київського патріархату. За це підписалося 133 людини, це – більше половини села. Збори запротоколювали і відіслали до Луцька владиці Михаїлу. Пізніше пробували домовитись, аби службу в церкві вели почергово - священики київського і московсього патріархату. Та все було марно.

Нагадаємо, 16 лютого 2019 року, єпископ Матфей у приміщенні єпархіального управління зустрівся з представником і настоятелем лікарняного храму преподобного Агапіта Печерського міста Володимир-Волинського протоїєреєм Миколою Рижуком.

Читайте також: У Володимирі - перша парафія вийшла з Московського патріархату

Коментарі
24 Лютого 2019, 22:35
В своєму храмі хоч кришу підліпіть, а то на голову вже капає під час служби. Чи вирішили, що краще віджати чуже, щоб не робити собі?
24 Лютого 2019, 23:32
Чистої води брехня. Милістю Божою релігійна громада с. Охнівка проголосувала одноголосно на підтримку Української Православної Церкви під керівництвом митрополита Онуфрія
25 Лютого 2019, 12:26
Бісяться московські посіпаки, але вже не довго ім осталося паплюжити украінську землю ...
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024