Текст журналістки Район.in.ua потрапив у збірник диктантів на держекзамен 

06 Березня 2019, 17:24
Редакторка сайту Район.Шацьк Мирослава Цюп'ях 1516
Редакторка сайту Район.Шацьк Мирослава Цюп'ях

Матеріал редакторки сайту Район.Шацьк Мирослави Цюп'ях «Красою Люцимера милувався князь Володимир» може трапитися на цьогорічній державній підсумковій атестації з української мови для учнів 9 класу. 

Текст був опублікований на 17 червня 2016 року, незадовго після виходу видання Район.Шацьк в онлайн. Він став одним із 70 зразків диктантів, які увійшли у збірник, який упорядкував відомий мовознавець Олександр Авраменко.

Мирослава Цюп'ях у журналістиці уже 24 роки. Донедавна працювала кореспонденткою районної газети «Шацький край, а Район.Шацьк редагує з 2016 року.

У збірнику – це диктант із назвою «Окраса Волині», розміщений у розділі «Подорожі Україною».

«Шацькі озера – окраса Волині. Майже три десятки великих, середніх і зовсім маленьких озер розкинулися на просторах краю, заховалися в обрамленні лісів, принишкли, закільцьовані болотами.

Мешканці Шацька, якщо мають бажання поплавати, залежно від обставин обирають чистоту Світязя. Коли треба послухати тишу, шачани їдуть до Карасинця, а щоб помилуватися красою та поплавати, то вибирають Люцимер.

Я вибираю Люцимер не лише за те, що водойма розташована за кількасот метрів від мого будинку, а й за величне водне плесо, за відсутність у воді ям і безпечний відпочинок для дітей. А ще я люблю це озеро за те, що мало не з рук можна погодувати лебедів з лебедятами, відчути на нозі дотик рибок, що гуляють зграйками по мілководдю, поспостерігати на заболоченому березі за бобром чи ондатрою.

Лісисто-болотяні береги чергуються з піщаними, очеретяні зарості все більше наступають на водну гладь. Саме озеро є німим свідком історії Шацька – старого, тихого, з давнім городищем на березі, горою, на якій стояв палац, з багатющим рослинним і тваринним світом».

Читайте також: Журналістки Район.in.ua Антоніна Андрійчук та Олеся Саєнко перемогли на всеукраїнському конкурсі

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024