8 березня: кажуть, що нині ведмідь з барлоги весну вдихає, лапою спину розтирає

08 Березня 2019, 09:03
З добрим ранечком! 1619
З добрим ранечком!

Доброго дня, шановні читачі. Сьогодні 8 березня, п'ятниця.

Всіх дівчат, жінок та бабусь вітаємо із святом весни - з Днем 8 березня.

Всіх благ Вам, кохання та земних щедрот!

Іменинники нині Олександр, Олексій, Микола, Михайло, Сергій.

Сьогодні п’ятий день Масниці. Його, так само як і інші дні останнього перед Великим Постом тижня, святкували по-особливому. За твердженням багатьох фольклористів, віддавна в Україні в цей день зять мав почастувати тещу. Щоправда, якщо хлопець оженився в осінні м’ясниці, то годилося привести до себе жінчину матір на другий день Різдва — це за умови, що теща була чемною й шанованою. Коли ж вона була сварливою, - третього дня. Натомість, якщо весілля справляли в різдвяні м’ясниці, то годилося запросити тещу на п’ятницю Масниці. Зять мусив гарно спорядити повоз і з чималими почестями посадити тещу в сани. Також запрошувалися й усі інші члени її родини. Процесія повагом їхала селом, але якщо молодий чоловік “мав зуба” на тещу, то вибирав ями та баюри й був зовсім не проти того, щоб сани перекинулися... За столом можна було й пожартувати. Інколи зять казав: “Пиймо, люди добрі, та по повній чарці, щоби у моєї тещі горло ніколи не пересихало та язик не болів!” - натякаючи на сварливість жінчиної матері. Прикметно, що за українськими звичаями, дружина переходила жити в дім чоловіка (або його батьків). У середині ХІХ століття абсолютна більшість українців жили малими сім’ями — подружня пара з декількома дітьми. Випадки, коли чоловік приходив жити в дім батьків дружини траплялися, але були радше винятками. Подібне могло статися в разі, якщо в родині були лише дочки — тоді одного з зятів брали у “приймаки”. Доля такого чоловіка була зазвичай не легкою: йому дорікали і дахом над головою, і шматком хліба. В разі конфлікту могли й вигнати. “Шкода цьому приймаченьку Та й хліба цілого:  - Візьми собі за комином Сухаря цвілого...”

Наші пращури вірили, що цього дня ведмідь з барлоги повітря нюхає, весну вдихає, лапою спину розтирає, а борсук останній сон додивляється.

2 і 3-ій місячні дні, Місяць у норовливому Овні. Найближчим часом проясниться щось заплутане, темне і незрозуміле. Можливо, знайдуться загублені речі та зниклі люди. Скористайтеся всіма нагодами, які посилає вам небо, щоби більше дізнатися про себе та про світ, а дізнавшись, щось зрозуміти і виправити, якщо це можливо. Варто пам’ятати, що тиждень після місяця-молодика наші думки, прагнення, вчинки, мають властивість до “проростання”  - тобто, вони матимуть певні наслідки, продовження. До 11 березня матимемо вдосталь енергії, тож витрачаймо її на щось корисне і позитивне!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1964 році: –20,8, а найтеплішим у 2016 році - +14,8.

Джерело: ukrinform.ua

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024