9 березня: чому у цей день суворо заборонялося прати білизну

09 Березня 2019, 09:36
З добрим ранечком! 1395
З добрим ранечком!

Доброго дня, шановні читачі. Сьогодні 9 березня, субота.

Іменинники сьогодні Іван і Еразм.

На шостий день Масниці «оплакували колодку». Обряд колодки був визначним – неодруженим парубкам та дівчатам до ноги або руки прив’язували полінця – колодки. Обряд тривав протягом тижня. В понеділок «колодка народилася», у вівторок «хрестилася», в середу – «похрестини», в четвер – «помирала», в п’ятницю її «хоронили», а в суботу «оплакували». У неділю, в останній день Масляної, молодь «волочила колодку». У такий спосіб громада символічно карала неодружених і підкреслювала необхідність шлюбу в найближчому майбутньому. Інколи хлопці чіпляли колодки дівчатам, які їм подобалися. Якщо дівчина повертала колодку хлопцеві на Великдень, це сприймали як прихильність, взаємну симпатію.

А Церква цього дня згадує перше і друге обретіння (віднайдення) глави Іоанна Предтечі. Вважалося, що о цій порі Іоанн іскру в землю кидає, сніги «підпалює», а птахи з далеких теплих країв на батьківщину повертаються й починають шукати собі місця для гнізд. Вчасне повернення птахів з вирію було ознакою того, що весна встановилася остаточно. А ще наші пращури казали, що на Обретіння птиця обертається до гнізда, діти – до хліба, а чоловіки – до праці. У цей день суворо заборонялося прати білизну – можна було потривожити водяного і русалок. «Якщо день по снігу – то й у квітні по снігу, коли ж по голу – то й у квітні по тому». Сніг на Обрітення свідчив про те, що Великдень буде холодний.

3-ій і 4-ий місячні дні. Настав цілком сприятливий час для того, щоб оцінити власні сили й можливості, почати планувати щось на майбутнє. Сьогодні варто зважувати кожен свій крок і в усьому дотримуватися гармонії. Зайвого говорити не варто, але добре працювати з голосом: промовляти вголос тексти священних текстів, молитов, віршів. Вживайте трав’яні чаї, які цього дня особливо корисні; доглядайте за кімнатними рослинами. Уникайте швидких рішень, висновків. Обов’язково знайдіть час для прогулянки парком чи лісом аби відчути життя землі, дерев, птахів —  природи, що пробуджується, серцебиття весни.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1915 році: -20, а найтеплішим у 1920 році – +17,3.

Читайте також:ukrinform.ua

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024