11 березня: в чистий понеділок п’ємо святу воду та уникаємо пустопорожніх балачок

11 Березня 2019, 09:10
З добрим ранечком! 2189
З добрим ранечком!

Доброго дня, шановні читачі. Сьогодні понеділок 11 березня.

Іменинники сьогодні Петро, Сергій, Іван, Анна.

Що ж: не все коту Масниця — відсьогодні в християн східного обряду розпочинається Великий піст. Здавна перший тиждень посту, так само як і останній, вважався найсуворішим. На 40 днів стихали розваги, колективні забавки, музика, співи. Богомільні люди відвідували церкву, говіли й приймали причастя. Під час Великого посту існувало не тільки табу на певні страви, напої, тютюн, розваги, але й на статеві стосунки. Заборонялося лихословити, пліткувати, сваритися.

Перший понеділок седмиці Великого посту називався Жилавим, Збірним або Чистим. Напередодні господині ретельно вимивали посуд – миски, тарілки, ложки та горщики, «щоб не залишалося скоромини» і виставляли сушити їх на одвірках, миснику, печі. В цей день, як казали селяни, - «посуд відпочиває», а звідси й назва Чистий понеділок. Цього дня не готували жодних гарячих страв. Єдиним виробом були спечені зранку жиляники (жилованики, жилавинки) – пісні коржики з житнього борошна, замішані на воді, з зібраного на Стрітення снігу. Цього дня варто було пити побільше святої води, щоб нечисті духи не причепилися. У перші дні посту переважно прали білизну, примазували хату “на піст”; проте в кінці тижня остерігалися щось робити, “бо в літі по жнивах нариватиме пальці”.

Про піст існувало чимало приказок і прислів’їв: “Піст — не міст, об’їхати можна”, “Прийшов Великий піст — тягни дзвони за хвіст”, “У Великий піст не ходи у гості”, “Прийшов Великий піст, всім прижав хвіст!”

Упродовж чотирьох днів першого тижня Посту на вечірніх церковних відправах читатиметься Великий покаянний канон Андрія Критського.

5 і 6-ий місячні дні. Не забуваймо, що нині Венера, планета, яка символізує жіноче начало, бажання, цінності, взаємини і взаємообмін, а також Марс — планета, що символізує чоловіче начало, активну діяльність, зовнішні цілі й стратегії, а також їхнє досягнення, знаходитимуться у дуже конфліктних взаєминах, а означені ними зони протиріччя й конфліктності особливо гостро проявляться 21 березня. Питання партнерства, фінансового благополуччя, зовнішніх і внутрішніх цінностей піддаватимуться чималим випробуванням, загрозам. Попри це, легкого початку Посту!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1898 році: –20,3, а найтеплішим у 1914 - +16,9.

Джерело: ukrinform.ua

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024