23 березня: сьогодні Василіси – повелительки весняних вод

23 Березня 2019, 09:30
З добрим ранечком! 1658
З добрим ранечком!

Доброго дня, шановні читачі. Сьогодні 23 березня, субота.

Іменинники нині Галина, Віктор, Павло, Ніка, Анастасія, Василіса.

В суботу другої седмиці Великого посту Церква згадує всіх спочилих християн. Подібне поминання здійснюється за весь піст тричі: в другу, третю й четверту суботи. Прикметно, що ставлення до смерті в добу античності відрізнялося від юдейського, а потім і християнського. Античне, язичницьке уявлення було тісно пов’язане з тим, що людське тіло — це “узилище плоті”, “в’язниця плоті”, тому, цілком природнім виглядало звільнитися душі від цих пут, наче з тюрми. В юдейській, а згодом і християнській традиції кончина праведника — це абсолютне насичення, наповнення земним життям, виконання всіх покладених Богом обов’язків: “І помер Йов у глибокій старості, насичений днями”. Щоправда, в тому ж таки Старому Заповіті, в книгах Екклезіаста і Сираха, зустрічається й мотив бажаної смерті — так еліністичний скепсис проникає у світ Старого Заповіту. Згодом, за християнства, смерть теж могла бути бажаною, але вже з іншої причини — як довгоочікувана зустріч з Христом, перехід до абсолютно нової, іншої, безсмертної, нестаріючої реальності, іншого життя. Ці образи — “нестаріючого життя” - є особливо сильними в літургійній поезії відспівування і панахиди...     

Також цього дня Церква вшановує пам’ять Кодрата, Василіси, та інших Коринтських мучеників. В народі цей день називали Василісою – повелителькою весняних вод. Василіса знала таємницю того, як уникнути паводків. Тому селяни зверталися до неї, просячи допомоги від великої весняної води. Наші пращури також вважали, що на Василіси добре ловиться риба, особливо плітка.

Сьогодні 17-ий місячний день має видатись сповненим різноманітними незапланованими подіями, іноді й форс-мажорами. Настрій обіцяє бути нерівним, вибоїстим, схожим на  українські дороги — часом хоч ґвалт кричи, але все одно не допоможе. Тож надмірна емоційна напруга гарантована. А що, приміром, робить піддослідний пацюк, коли потрапляє у стресову ситуацію? Він починає кусати іншого пацюка, але, зауважте, не сильнішого, а слабшого за себе... Так само і в людей: у суспільстві, яке знаходиться в стресовому стані, зростає рівень агресивності. Найближчі тижні житимемо, керуючись простим життєвим досвідом, емоціями та інтуїцією. Подружні та романтичні взаємини все ще потенційно конфліктні. Стережіться пліток!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1942 році: -17,3, а найтеплішим у 1913 -  +20,4.

Джерело: ukrinform.ua

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024