Володимир відвідали черниці, які належать до ордену терезіанок

26 Березня 2019, 18:45
Волинь відвідали черниці, які належать до ордену терезіанок 2218
Волинь відвідали черниці, які належать до ордену терезіанок

Місто Володимир-Волинський відвідали монахині ордену терезіанок – сестри Давида і Сабіна. Черниці побували на місці, де колись розташовувався будинок сестер-терезіанок, послухали розповіді місцевих мешканців про цей будинок.

Про це у своєму дописі у групі Володимир-Волинський історичний музей написав науковий співробітник Богдан Янович.

«Нещодавно Володимир-Волинський історичний ім. О. Дверницького відвідав архітектор та історик з м. Хелм пан Кшиштоф. Він з цікавістю оглянув експозицію музею. У розмові гість запитав, чи відомо нам щось про католицьких черниць, які проживали у Володимирі по вулиці Островецькій (нині – вул. 20 липня) ще до Другої Світової війни?! Спогадами поділилася Наталія-Грабарчук-Цинкаловська, яка проживає на цій вулиці з дитинства. Наталія Назарівна розповіла, що будучи ще маленькою дівчинкою, вона стояла біля фіртки батьківського будинку і бачила як кожної неділі по вулиці, у напрямку до костелу, католицькі монахині вели на молитву гарно вбраних дівчаток-сиріт. Монахині не лише давали їм духовне виховання, але й вчили працювати у городі , вирощувати квіти і фрукти. Ці черниці належали до ордену терезіанок. Очолювала це згромадження у Володимирі в 30-х роках монахиня Бернарда Надомська, яка у роки війни постраждала від вибуху бомби (їй дуже пошкодило ногу), але після молитви до святої Терези від Дитятка Ісус вона дивним чином одужала.
Через 80 років після цих подій Володимир-Волинський відвідали нинішні монахині з цього ордену- сестри Давида і Сабіна (на фото). Вони із захопленням послухали розповідь Наталії Грабарчук–Цинкаловської і навіть
зняли її на відео. Побували і на місці, де колись розташовувався будинок сестер-терезіанок», - йдеться у дописі.

Богдан Янович також згадує, що засновницею ордену була Тереза Мартен (1873 -1897), як народилася у місті Алансон у Франції. Її батьки дуже хотіли стати монахами, але згодом створили родину, четверо їхніх хлопчиків померло, але згодом народилося п'ять дівчаток – усі вони стали черницями, оскільки сім'я була дуже набожною. Смерть мами від раку стала великою душевною травмою. Дівчина стала монахинею, а також
духовним вчителем, наставником. Разом з однодумцями вона організовувала будинки для дітей сиріт, дітей з бідних сімей, хворих, інвалідів, літніх людей, де разом вони навчали людей основам Святого Письма, поширювали католицьку віру.
Тереза померла від туберкульозу у віці 24 років і похована у французькому місті Лезьє. Щороку її могилу відвідує багато паломників з усього світу, а на планеті є 1700 церков, присвячених їй. Тереза вчила, що для того, аби пізнати Бога і наблизитися до Нього, слід бути щирими як діти, а не вивчати великі богословські трактати. Її книга «Історія однієї душі» є популярною у всьому світі.



 

Читайте також:Чим дивуватиме волинян Музей сучасного українського мистецтва Корсаків у березні

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024