На Володимирщині знайшли небезпечний «відголосок» Другої Світової війни

09 Квітня 2019, 11:22
1579

Днями працівники групи піротехнічних робіт  АРЧ АРЗ СП УДСНС України у Волинській області вилучили та знешкодили 22 боєприпаси часів Другої Світової війни, знайдені громадянами  у Турійському, Володимир-Волинському районах та обласному центрі. 

Про це інформує УДСНС України у Волинській області.

Вибухонебезпечні предмети,  які виявлені громадянами під час польових робіт, сапери ДСНС ідентифікували як 1 ручну гранату, 1 мінометну міну та 13 артилерійських снарядів 76 міліметрових і сім артснарядів калібру 122 мм.

 Після ретельного обстеження територій старі боєприпаси були вилучені і знищені на підривному майданчику.

Рятувальники вкотре нагадують, якщо ви випадково виявили вибухонебезпечний предмет, до нього не можна навіть торкатися – це дуже небезпечно. Знешкоджувати вибухонебезпечні предмети мають право тільки спеціально підготовлені фахівці піротехнічних груп, які пройшли фахову підготовку та мають практичні навички роботи з вибуховими речовинами та різноманітними боєприпасами.

Зовнішній вигляд боєприпасів від тривалого перебування в ґрунті або у воді сильно змінюється: під впливом вологи вони деформуються, іржавіють, проте вони не втрачають здатності вибухати навіть від невеликого тертя, струсу чи легкого удару.

Основну небезпеку у вибухонебезпечних предметах становлять пристрої ініціювання вибуху основної маси вибухівки боєприпаса. Під час перебування у землі від впливу вологи, взаємодії металу та вибухової речовини боєприпаса утворюються хімічні сполуки – пікрати, які зовні мають вигляд білуватих порошкоподібних наростів. Пікрати також можуть вибухати від тертя, іскри чи удару.



 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024