У володимирському інтернаті представники омбудсмена зафіксували ряд порушень

11 Квітня 2019, 12:51
Вихованці волинського інтернату не отримують належної медичної допомоги 2586
Вихованці волинського інтернату не отримують належної медичної допомоги

У Володимир-Волинській спеціальній загальноосвітній школі-інтернат порушують права вихованців на належну медичну допомогу. 

Такі недоліки у роботі закладу виявили представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. 

Так, на сайті омбудсмена повідомляють, що візит до закладу здійснили регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України у Волинській області Любов Сітовськата громадський монітор Наталія Смолярчук

Під час візиту представники омбуцмена здійснили моніторинг стану забезпечення прав вихованців школи-інтернату на отримання освіти та індивідуального розвитку, навчально-виховної та корекційної роботи дітей з недорозвиненням мовлення, реалізація права на гідні умови проживання.

У результаті з'ясували, що у приміщенні школи є необхідні для організації освітньої та реабілітаційної роботи кабінети та майстерні. Монітори відзначають, що територія та приміщення школи-інтернату, а також спальний корпус, у якому проживають 100 вихованців, перебувають в охайному стані. Зокрема, облаштована зона відпочинку, спортивний майданчик. В закладі чисто, затишно, доброзичлива атмосфера. Працівники закладу докладають зусилля для забезпечення належних умов проживання дітей. Налагоджені постійні тісні зв’язки з громадськими організаціями. Завдяки їхній допомозі вихованці в повній мірі забезпечені індивідуальними слуховими апаратами.



Під час моніторингового візиту встановили, що навчально-виховний процес учнів у спеціальній школі-інтернат організували на належному рівні

Вартість харчування на одного вихованця складає 75 гривень. У їдальні наявне меню, окрім цього є перспективне меню на 14 днів. Проте відсутнє дієтичне меню, хоча у закладі є особи, які його потребують. Харчуються вихованці 5 рази на день.

Водночас монітори виявили наступні недоліки. Вхід у приміщення школи-інтернату обладнаний належним пандусом. Втім, особи з інвалідністю не мають змоги подолати високі сходи і пороги, які є у приміщенні. Усі туалетні кімнати не обладнані спеціальними поручнями.

Довідково:

У школі-інернаті навчаються діти, які не реагують на гучний голос та голос розмовної гучності біля вуха, розрізняють окремі мовні звуки. Віковий склад вихованців від 6 до 20 років.

Заклад розрахований на 104 дітей. У 2018/2019 навчальному році у школі-інтернаті навчається 103 дітей з інвалідністю. Зокрема, 1 дитина, позбавлена батьківського піклування, 9 дітей-напівсиріт, 62 дітей, які перебувають на диспансерному обліку, 23 дитини з неповних сімей, 45 дітей з багатодітних сімей, 22 дитини, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, 1 дитина-переселенець із зони АТО та 1 дитина учасника АТО.



У навчальному закладі немає кнопки екстреного виклику, що є порушенням в організації особистої безпеки учасників освітнього процесу та майна. Також не дотримано організації порядку спілкування вихованців з близькими родичами, відсутній графік побачень та не ведеться журнал відвідування. Зокрема, немає кімнати для побачень із близькими родичами.

Окрім того, у закладі порушують права вихованців на належну медичну допомогу. Графік медоглядів дітей-сиріт та інвалідів, школярів перших-четвертих класів існує, однак він не затверджений та не підписаний. Графіки медичного обстеження учнів решти класів взагалі відсутні. Планові медогляди, які мають проводитися фахівцями двічі на рік, з 2017 року проводяться раз на рік. За словами медичних працівників школи-інтернату, представники обласного дитячого територіального медичного об’єднання відмовляються проводити обстеження вихованців, пояснюючи це відсутністю можливості командирувати бригаду відповідних фахівців.

У закладі не забезпечено доступу до інформації. Зокрема, відсутня інформація на офіційному веб-сайті школи-інтернату щодо прийому громадян адміністрацією, а також відомості щодо доступу до публічної інформації. Не облаштовано спеціальне місце для роботи запитувачів з документами чи їх копіями. На стендах відсутні адреси та номери телефонів органів державної влади для звернень у разі порушення прав вихованців.

Представники адміністрації та персонал під час спілкування з моніторинговою групою відповідали на усі поставлені запитання, показували усю необхідну інформацію.

За результатами моніторингового візиту до Волинської обласної ради направлять рекомендації щодо усунення виявлених проблем.

Читайте такожВолодимирчани обіцяють дійти зі скаргами до Президента

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024