19 квітня: сьогодні тихого Євтихія і каверзного Яреми

19 Квітня 2019, 09:12
З добрим ранечком! 1355
З добрим ранечком!

Доброго дня, шановні читачі. Сьогодні 19 квітня, п'ятниця.

З іменинами вітайте Григорія, Івана і Ярему.

Сьогодні — останній день святої Чотиридесятниці – попереду Лазарева субота, Вхід Господній до Єрусалима, Страсна седмиця... і потім, дасть Бог, – Великдень.

Також цього дня Церква вшановує пам’ять двох святих – архієпископа Константинопольського Євтихія, який жив у VІ столітті та мучеників Ієремія й Архілія, котрі жили в ІІІ столітті. Вважалося, що якщо цього дня «переможе» тихий Євтихій – то до кінця квітня буде гарна погода. Коли ж Ярема, тобто якщо цього дня буде нестійка погода, то в наступні тижні варто очікувати від погоди всіляких каверз: дощів, вітрів, заморозків, а то й граду. Щодо останнього, то в українських селян (передусім жінок) був свій перевірений засіб протистоянню негоді. Якщо падав град, то треба було мерщій викинути надвір сковороду і кочергу, щоб перестав. Тиха погода на Євтихія віщувала гарний врожай на ранні зернові, а от якщо був вітер, то «зерна наполовину збереш…» Між іншим, торік хліб у Європі подорожчав на 6 %. А ще на Євтихія зазвичай зацвітали яблуні.

14-15 місячні дні. Що ж, сміливо зустрічаймо повню в Терезах! Як завжди, повня в рази підвищує рівень емоційності, у когось підскочить тиск, комусь кров “ударить в голову”, тож нервувати вкрай протипоказано. Тим не менш, проясняться певні речі, майже дрібниці, які протягом принаймні останніх двох тижнів видавалися не надто важливими. Але змінити події, які зайшли далеко “не туди” – навряд чи кому вдасться. Як кажуть, – незворотність, – все котитиметься за інерцією по похилій: і добре, і погане. Зауважте, що повня відбудеться о 13:30 за Києвом, а вже о 14:42 Місяць перейде до Скорпіона – емоційно-психічні сутінки згущуватимуться, ставатимуть більш непроникними і зловісними. Комусь – кайф, комусь – мука...

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1895 році: –4,7, а найтеплішим у 1920 – +25,1.

Джерело: ukrinform.ua

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024