Страсна п’ятниця – найсуворіший день року

26 Квітня 2019, 10:00
1169

26 квітня для християн східного обряду настає Страсна п’ятниця – найсуворіший і скорботний день усього року. Це спогад страждань Спасителя за людей і жертовне завершення Його земного життя.

Духовний сенс Страсної п’ятниці полягає в тому, що Господь, за силою і могутністю якому немає рівних, упокорив себе до простої людини, яка присвятила життя служінню і допомозі людям, показав силу своєї любові. А в кінці земного життя дозволив себе обмовити, засудити, вилаяти, знущатися над собою, бити, плювати, ображати, прикувати до хреста заради порятунку людства.

Правила Страсної п’ятниці

У храмах в цей день служать по-особливому. Читають Царські години і Євангеліє, у середині дня служать вечірню і виносять Плащаницю – полотно із зображенням розіп’ятого і померлого Христа.

Плащаницю розташовують у центрі храму, перед вівтарем. Кожен бажаючий може підійти і прикластися до Плащаниці. Цей обряд означає поділ скорботи смерті Спасителя. Вечірня служба закінчується хресною ходою навколо храму з Плащаницею.

У цей день не прийнято вживати іншу їжу, крім хліба і води, якщо слідувати монастирському статуту. Веселитися або важко працювати також вважається неприйнятним. Всі основні великодні приготування варто завершити у Чистий четвер. Цей день по можливості варто присвятити думкам про Бога, свою душу, відвідування храму і бажанням виправитися.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024