27 квітня: для кого пекли чорні паски у Велику суботу

27 Квітня 2019, 09:30
З добрим ранечком! 1507
З добрим ранечком!

Доброго дня, шановні читачі. Сьогодні субота, 27 квітня.

Іменинники сьогодні Антон, Іван, Мартин.

Ось і Велика Субота – останній день Страсної седмиці перед Світлим Христовим Воскресінням. Це особливий день – день великої «білої» тиші і великого спокою. Для вірян це водночас скорботний і радісний день. Христос у гробі, ще не настала неділя, але все одно відчувається тиха й ні з чим незрівнянна передпасхальна радість. Церква згадує сьогодні тілесне погребіння Христа та Його сходження до Пекла. За повір’ям, душі найстрашніших злочинців і грішників цього дня мають змогу перепочити від пекельних мук. Саме у Велику Суботу відбувається одне з головних див православ’я – сходження Благодатного вогню в Єрусалимському храмі Воскресіння.

Для наших пращурів Велика субота була останнім днем приготувань перед зустріччю Великодня. Цього дня фарбували (галунили) яйця. Червоний колір був найулюбленішим, «бо нагадував кров Спасителя». У Велику суботу пеклися «чорні» паски, себто паляниці, які призначалися «матері святій землі». Іноді ж, пекли і звичайні (жовті) паски – якщо чомусь не вдалися четвергові. Після обіду ладнали кошика, в який складали все, що годилося освятити в церкві до Великодня, а ввечері святково вбиралися і йшли на всеношну. Лише малі діти та важко хворі залишалися вдома спати. Ця ніч була особливою, святою, тому кожному вірянину бажано було провести її у храмі, аби опівночі, на вигук священика: «Христос воскрес!», - радісно відповісти з громадою: «Воістину воскрес!»

21-22-ий місячні дні. Нарешті настає час, коли можна абстрагуватися від усіх проблем і відпочити! Залиште позаду невдоволення і негативні емоції, переживання з приводу політичних баталій і наївні сподівання на утопію. Віддайтеся радісному спілкуванню з ближніми, активному відпочинку, естетичним враженням від мистецтва чи природи, і насолоджуйтеся життям і весною. Єдине застереження: в ці дні варто особливо остерігатися різноманітних вірусів. Дотримуйтеся гігієни: як інформаційної, так і фізіологічної. З прийдешнім Великоднем!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1948 році – -2,8, а найтеплішим у 1926 - +26,3.

Джерело: ukrinform.ua

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024