30 квітня: йдемо в поле, вітаємо з весною бджіл і не впадаймо у крайнощі

30 Квітня 2019, 09:00
З добрим ранечком! 1541
З добрим ранечком!

Доброго дня, шановні читачі. Сьогодні вівторок, 30 квітня.

З іменинами вітайте Олександра, Адріана, Михайла, Федора.

Сьогодні вівторок Світлої седмиці. Третій великодній день вважався днем господарів. Ґазди ходили один до одного в гості, це були такі собі чоловічі посиденьки. А ще селяни в цей день родинами ходили в поле «провідувати» озимі посіви (пікнік у польових умовах). Ниву вітали так само, як і живу людину: «Христос воскрес!», сідали обабіч дороги, їли свячене й закопували у землю крашанку, «щоб добре земля вродила». Окремою компанією збиралися літні жінки й окремо – молодь. Якщо в понеділок обливали водою переважно хлопці, то у вівторок це робили дівчата.

А ще цього дня Церква згадує святого Зосиму, який вважався в Україні покровителем бджіл. Всюди на пасіках виставляли ікони святих Зосими і Саватія, відправляли молебні та влаштовували різноманітні обряди. У побутовому житті існувало безліч пасічницьких молитов та заклинань від злодіїв, хижаків, мору тощо. У цей день пасічники тричі обходили пасіки зі страсною свічкою та свяченою водою, якою скроплювали всі вулики, а при вході прибивали «вовчу пащеку», щоб бджоли «могли одгризатися від напасників». Про бджіл, які вважалися священними створіннями (їх не можна було проклинати, навіть казати, що вони «здохли», а лише «загинули», «вимерли», бо «то Божа комаха»), побутувало безліч прислів’їв і прикмет.

24-25 місячні дні. Місяць у Рибах. За астрономічною граматкою – день відпочинку. Енергетика доби пасивна, споглядальна, що, в свою чергу, спонукатиме до усамітнення і деяких роздумів. Рефлексія – це не самоїдство і не душевні муки, а ретельний аналіз. Питання, які треба ставити і відповіді, які потрібно знаходити. Будь-який досвід стає корисним, коли він відрефлексований. В іншому випадку він просто безслідно зникає. Діяльна рефлексія спонукає до прогресу і розвитку. Хто уникає рефлексії, зазвичай впадає у крайнощі: або недооцінює, або переоцінює себе, втрачаючи шанс реалізації. Кому нудно копирсатися у собі — покопайтеся в саду чи на городі.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1940 році: – 1,5; а найтеплішим у 1949 -  +26,9.

Джерело:ukrinform.ua

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024