6 травня: чому роса в цей день має чудодійні властивості

06 Травня 2019, 09:10
1390

Доброго дня, шановні читачі. Сьогодні 6 травня, понеділок.

З іменинами вітайте Юрія, Георгія, Олександра, Софію, Анатолія.

Нині в нас Юрія-Змієборця, який з давніх часів був одним із найбільш шанованих святих, а день його пам’яті – великим весняним святом. Не виключено, що Юрій (Георгій) замінив дайбозького Ярила, якого святкували теж навесні. В деяких регіонах України Юрія вважали покровителем не лише свійських тварин, зокрема худоби, але й вовків. Наші пращури вірили, що святий їздить по полях верхи на коні й приймає під свою опіку тварин. При цьому казали: «Святий Ягорій Побідоносець їхав на Осіянській горі на червоному коні звірів-вовків збирати – не ходіть мого стада поїдати». З вигоном на пасовиська тварин було пов’язано чимало обрядів. Гуцули розводили багаття («курило», «курище») й перегонили через нього худобу, приказуючи: «Дай, Боже аби стілько було маржинки, кілько має бути тут попелу з цього курища». Мешканці Придніпров’я на Юрія запалювали свічки перед іконами, щоб «він доглядав за вівцями і телицями». А ще на Юрія збирали росу, котра, як вважали, вельми корисна для лікування очей. Молоді відьми вдосвіта голі-голісінькі качалися на росяній траві, аби довше залишатися молодими, а старі люди лікували цією росою хворі суглоби.

«Коли на Юру дощ і грім, то буде радість людям всім»; «На святого Юра висохне баюра»; «На Юрія сіна коню вкинь, та й вила закинь».

Третій місячний день! Тиждень має початися з помірно оптимістичної та радісної ноти. Не так, щоб у фанфари сурмити, але й безрадісний понурий мінор залиште в минулому. Місяць переходить до життєрадісних і позитивно налаштованих Близнюків, тож маємо бути діяльними, зібраними, відповідальними й усміхненими попри натертого мозоля від нових черевиків на лівій... ні, таки на правій нозі. Можна зайнятися будь-якими фінансовими операціями і контрактами (особливо короткотерміновими). Посилюється інтелектуальна активність, яка конче необхідна при виконанні справ, що потребують миттєвого ухвалення рішень. Енергетично неспокійний день — час наступу, експансії, напору.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1915: –2, а найтеплішим у 1954 - запаморочливі +29,7.

Джерело: ukrinform.ua

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024