У Володимирі вшанували пам’ять жертв політичних репресій

18 Травня 2019, 12:20
У місті на Волині вшанували пам’ять жертв політичних репресій 1198
У місті на Волині вшанували пам’ять жертв політичних репресій

У Володимирі-Волинському відбувся скорботний захід, присвячений Дню пам’яті жертв політичних репресій.

До символічної могили «Борцям за волю України», що у парку «Слов’янський», вшанувати пам’ять загиблих прибули заступники міського голови, керівники управлінь, члени виконавчого комітету міськради, духовенство і громадськість, - інформує офіційний сайт міста.

Зі вступним словом до присутніх звернувся науковий співробітник Володимир-Волинського історичного музею Богдан Янович.

«Володимир Винниченко сказав такі слова: «Історію України не можна читати без заспокійливого». Дійсно, так сталося, що наша історія дуже славна, але водночас і трагічна. Особливо важким було ХХ століття. У той час Україна пережила дві світові війни, голодомор, а також політичні репресії.

З метою вшанування жертв політичних репресій, згідно Указу Президента, кожного року 19 травня ми вшановуємо безневинних жертв. 30-ті роки ХХ століття – це був пік політичних репресій.

На превеликий жаль, ця трагедія не оминула нашого міста. Згадати хоча б всесвітньо відоме ім’я нашого з вами земляка, уродженця Володимира-Волинського, академіка Агатангела Кримського, котрий теж став жертвою політичних репресій, знаних діячів культурного та релігійного життя, які були свідомими українцями, за що і постраждали», – сказав він у виступі.

Богдан Янович зауважив, що, напевно, у кожній родині володимир-волинських старожилів є люди, які можуть поділитися сумними спогадами про те, як їхні близькі стали жертвами репресій.

«Багато років це все приховувалося, але, як сказано на сторінках Євангелія, немає нічого тайного, щоби не стало явним. Правда відкрилася, тепер ми можемо про це вільно говорити.

Так, історію не можна змінити і переписати, але ми маємо про неї пам’ятати і брати уроки для того, щоб ці події більше ніколи не повторилися», – підсумував науковий співробітник історичного музею.

Володимирчани вшанували пам’ять загиблих покладанням квітів та вінків до символічної могили «Борцям за волю України» та разом із громадськістю запалили лампадки.

Читайте також: Волонтер-правозахисник написав книгу про бійців 51 бригади



Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024