1 червня: поспішати не варто, але й лінуватися теж не треба

01 Червня 2019, 10:00
З добрим ранечком! 841
З добрим ранечком!

Доброго дня, шановні читачі. Сьогодні субота, 1 червня.

Імениники сьогодні Іван, Володимир, Дмитро, Костянтин, Олександр.

Сьогодні перший день першого літнього місяця. Про походження назви червня існує найбільше гадок. Одні вважають, що назві прислужилося масове цвітіння квітів, зокрема маку й півонії; інші стверджують, буцімто назва пішла від зачервонілих суниць та черешень, що починають визрівати; дехто схильний пояснювати походження слова тим, що в цей час найяскравіше світить сонце – саме з 20 до 22 червня настає період найвищого сонцестояння, коли день удвічі перевищує ніч. Але є й ті, котрі пов’язують назву місяця з масовим розплодом городніх і садових черв’яків і гусені. Крім того, у червні бджолині матки починають найактивніше відкладати личинки – плодити черву, а також з’являється сокоживна комаха – кошеніль, з якої колись добували цінну речовину для отримання червоного фарбника карміну. У давнину червень називали «ґедзем», «бідзнем» чи «бевзнем», позаяк під цю пору з’являються надокучливі ґедзі та сліпаки, які дошкуляють худобі. Іноді червень називали «гнильцем» - у цей час настає пора сінокосів та зливних дощів, а від того сіно нерідко гнило. Співзвучними українській мові є назви місяців і в деяких інших слов’янських народів. У білорусів – «червень», у поляків – «червєц», у чехів – «чєрвєн». У творах наших класиків зустрічаємо й назву «іюнь», що походить від імені давньоримської богині Юнони, котра була покровителькою подружнього життя.

28-ий місячний день. Зорі віщують, що він має видатись спокійним і сприятливим в усьому. Активним органом є очі. Тож бережіть зір, уникаючи дивитись на яскраві джерела світла; побільше вживайте зелені, фруктів. Сприятливий день для покупок, ремонту. Поспішати не варто, але й лінуватися теж не треба. Дослухайтеся до порад близьких. Не рекомендується рвати і дарувати квіти, зрубувати дерева. Хвалитися нічим цього дня не бажано: чиєсь заздрісне око може зурочити. Але це, звичайно ж, забобон…

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1904 році – +4,1, а найтеплішим у 1946 -+30,8.

Джерело: ukrinform.ua

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024