З червня у футболі діють нові правила: головні зміни

04 Червня 2019, 08:00
З 1 червня у футболі діють нові правила: головні зміни 971
З 1 червня у футболі діють нові правила: головні зміни

У суботу, 1 червня, чинності набрали нові правила гри у футбол. Їх прийняли ще у березні 2019 року на зборах Міжнародної ради футбольних асоціацій (IFAB) за участі ФІФА.

Про це повідомляє 24 канал.

Гол рукою
Згідно з новими правилами, ненавмисна гра рукою тепер буде каратися, якщо гравець забив гол або створив гольовий момент за допомогою випадкового потрапляння м'яча в руку.

Заміна
Тепер футболіст, якого змінюють, повинен залишати поле в тому місці, де найближче до нього розташовується бічна лінія поля. Гравцям більше не потрібно йти через все поле. Це зроблено, щоб прибрати затримку часу, коли гравці занадто повільно йдуть змінюватися з іншого кінця поля.

Додаткова заміна в екстра-таймі

Ще одним нововведенням стало використання четвертої заміни в тих випадках, коли матч переходить в додаткові 15-хвилинні тайми. Рішення прийнято на основі експерименту, який проводився в різних турнірах протягом останніх двох років.

Жовті картки для тренерів

Жовті та червоні картки тепер показуватимуть не лише гравцям, а й тренерам та іншим офіційним особам команди. Тренерів за неналежну поведінку (наприклад, агресивну реакцію за те чи інше суддівське рішення) видаляють і зараз, але без пред'явлення картки.

Пробивання пенальті

Голкіперам під час виконання пенальті в їхні ворота тепер можна буде стояти на лінії воріт однією ногою, а не обов'язково двома, як нині.

Розіграш удару від воріт

По-новому тепер зможуть розігрувати м'яч воротарі команд. Скасовано правило, згідно з яким м'яч повинен залишати штрафний майданчик при розіграші удару від воріт, перш ніж його торкнеться захисник.

Гра у стінці

Також, схвалені зміни правил, що стосуються активної участі атакуючої команди в побудові стінки – коли гравці суперника заважають команді, яка захищається. Футболістам атакуючої команди більше не можна вставати в стінку при пробитті штрафних. Вони повинні перебувати як мінімум в метрі від неї та не заважати захисникам. Це правило підкоригували з метою уникнення сутичок і штовханини, скоротити затримки у грі.

Використання мобільних технологій

Крім нових правил також отримали згоду на використання електронного та комунікаційного обладнання, компактних мобільних девайсів в технічній зоні, але виключно для тренерських і тактичних завдань або для забезпечення безпеки гравців.

Правила набрали чинності 1 червня 2019 року. Однак фінал Ліги чемпіонів "Тоттенгем" – "Ліверпуль", а також матчі кваліфікації Євро-2020 (у тому числі Україна – Сербія 7 червня та Україна – Люксембург 10 червня) гратимуть ще за попередніми правилами.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024