6 червня: що потрібно «Богу на дорогу» і чому слід покладатися на інтуїцію

06 Червня 2019, 08:08
З добрим ранечком! 1111
З добрим ранечком!

Доброго дня, шановні читачі. Сьогодні 6 червня, четвер.

З іменинами вітайте Микиту, Семена, Стефана, Івана, а також Ксенію.

Сьогодні одне з дванадцяти головних християнських свят – Вознесіння Христове, або, кажучи по-народному – Ушестя. Його завжди відзначають на сороковий день після Великодня і завжди в четвер. З цього приводу народне прислів’я каже: «Не прийдеться в середу Вшестя». Згідно з християнським вченням, після воскресіння Христа через сорок днів Господь забрав Його на небо.

В народі вірили, що весь цей час – від Великодня до Вознесіння – небесна брама відкрита. В цей період навіть душі великих грішників можуть безперешкодно потрапити до раю, а народжені мають зазвичай щасливу долю.   

На Вознесіння господині випікали обрядове печиво у формі драбинок, «щоб Ісусу було по чому зійти на небо», або поминальні хлібці «Богу на дорогу». Такий ритуальний хлібець несли на кладовище, щоб пом’янути померлих. У деяких регіонах випікали також паски та фарбували крашанки. Селяни в цей день обходили свої посіви, качали по них крашанки, оскільки «на Вшестя жито вже починає викидати колос». До цього дня намагалися повністю обсіятися, бо через десять днів буде Трійця. Також на Вознесіння заборонялося працювати й щось давати в борг. Гуцули доїдали засушені залишки Великодньої паски. Дітей жартома тягли за вуха – «возносили», «щоб добре росли». А ще від Вознесіння переставали співати веснянки.

Вважалося, якщо на Вознесіння гарна погода, то на добрий врожай, а коли слякотлива – то на недорід. Якщо цього дня йтиме дощ – буде врожай на гриби. 

4-ий місячний день. Час пасивності і вибору, один із перших не надто сприятливих днів місячного циклу. Непоганий день для планування і для ухвалення важливих рішень. Але перед тим треба «сім разів відміряти» і лише після того – «відрізати». Позитивний час для вирішення фінансових питань і негативний для судових справ, звернення в різні інстанції. Концентруйтеся на сім’ї, роді, традиціях — цьому сприятиме Рак. Інтуїція в цей час загострена, тож це допоможе декому відрізнити друзів від ворогів, союзників від супротивників.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1933 році – +2,9, а найтеплішим у 1921 -  +32.

Джерело: ukrinform.ua

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39