7 червня: час романтики, творчості та зцілення

07 Червня 2019, 10:00
З добрим ранечком! 1139
З добрим ранечком!

Доброго дня, шановні читачі. Сьогодні 7 червня, п'ятниця.

Іменинники сьогодні Іван, Вікторія.

Сьогодні Церква згадує третє обретіння голови Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна. В народі це церковне свято трансформувалося в Івана Головатого і було пов’язане з висаджуванням у ґрунт капустяної розсади. Після картоплі капуста традиційно була в Україні продуктом повсякденного харчового раціону.

Вважалось, якщо посадити капусту саме на Івана Головатого, «то виросте великою, як голова». В усіх регіонах України існували свої обряди які супроводжували висадку капусти. На Бориспільщині робили так. Увечері господиня, набравши розсади, йшла на грядки. Вийнявши з посудини першу стеблину, хрестилась і казала: «Дай же, Боже, час добрий, щоб моя капуста прийнялась і в головки склалась!» Після цього хапалася долонями за голову, била себе по стегнах, приказуючи: «Щоб моя капусточка була із кореня коренастая, а із листу головастая!» Потім, присівши, продовжувала: «Щоб не росла висока, а росла широка!» Посадивши стебельце в ґрунт, притоптувала землю коліном і завершувала дійство побажанням: «Щоб була туга, як коліно!» На Поліссі ці побажання висловлювали в такий спосіб: «Не будь голена – будь пузата, не будь красна – будь смачна, не будь стара – будь молода, не будь мала – будь висока!». Подібні примовляння були й на Поділлі.

Дряпаємося вгору по місячній драбині — сьогодні вже 5 щабле-день! Непосидючий місяць перекочував до Лева. Перша половина доби може видатись не надто активною, а от друга – цілком нічогенька, придатна для багатьох добрих і потрібних справ, починаючи з прибирання й закінчуючи зустрічами, вечірками, відвідинами родичів, концертів і театрів – комунікація на будь-який смак. Час романтики, творчості, зцілення. Добре займатися дихальною гімнастикою, практикувати аромотерапію. Ідеальними будуть процедури з омолодження. Цієї доби добре починати стосунки «з чистого аркуша», а гарні сни, які вам снилися цієї ночі, можуть справдитися, якщо ви про них нікому не розкажете. Чарівної п’ятниці!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1925 році – +4,4, а найтеплішим у 2000 - +31,8.

Джерело: ukrinform.ua

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024