У Володимирі історичному музею передали унікальне видання Пересопницького Євангелія

01 Липня 2019, 18:44
Волинському музею передали унікальне видання Пересопницького Євангелія 2434
Волинському музею передали унікальне видання Пересопницького Євангелія

Духівник Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира, вікарій Київської Митрополії, митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко) передав факсимільне видання Пересопницького Євангелія історичному музею Володимира-Волинського.

До Володимир-Волинської єпархії митрополит Олександр прибув на запрошення єпископа Володимир-Волинського і Турійського Матфея та з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви (ПЦУ) Блаженнійшого Епіфанія, Митрополита Київського і всієї України, - інформує офіційний сайт міста.

Під час зустрічі з владикою, яка відбулася 1 липня у культурно-мистецькому центрі, директор Володимир-Волинського історичного музею ім. О. Дверницького Володимир Стемковський акцентував на тому,  що нині у музеї зберігається велика колекція сакрального мистецтва – майже 100 екземплярів.

Про історію виникнення та долю Пересопницького Євангелія, його історичне та культурне значення, розповів начальник відділу культури і туризму виконавчого комітету міської ради Роман Віслобоков. Його виступ цікавими історичними фактами доповнив митрополит Олександр, який доніс ідею створення копії Євангелія таким, яким воно є сьогодні – з усіма слідами, що лишив на книзі час. У ній, зокрема, був збережений покрайній запис, що належить руці Івана Мазепи. 

Цікаво, що видавці дотримувалися максимальної точності у розмірах книги. Зі слів владики, однією з неочікуваних проблем став підбір паперу – шукали матеріал, що за товщиною повністю відповідав би пергаменту, із якого виготовлений оригінал. Для цього довелося налагоджувати співпрацю із виробниками з усього світу, поки потрібний папір не знайшовся у Голландії. Загалом же для створення оригіналу Євангелія мало б знадобитися 430-450 телят, оскільки з одного теляти можна було зробити лише 2 сторінки книги.

Митрополит Олександр нагадав і про традицію, за якою саме на Пересопницькому Євангелії складають присягу Президенти України.

«Для нашого міста і регіону це одна з тих подій, яка буде внесена в літописи і залишиться для нас знаковою. Чому? Адже ми розуміємо, що таких раритетів, які мають півтисячолітню історію, залишилося, на жаль, не так багато. Перейшли війни, переселення, багато було проблем життєвих і такі книгодруки губилися, нищилися, а Пересопницьке Євангеліє дійшло до нас і ми маємо унікальну можливість отримати цей екземпляр», – зауважив єпископ Володимир-Волинський і Турійський Матфей.

Присутні на презентації представники духовенства, громадськості та наукових кіл мали нагоду поставити питання митрополиту Олександру, доторкнутися до сторінок книги, яка тепер є доступною для ширшого загaлу. 

Наприкінці заходу відбулось урочисте підписання Акту передачі примірника факсимільної копії Пересопницького Євангелія в дар Володимир-Волинському історичному музею.

Довідково: Пересопницьке Євангеліє називають феноменом, адже це перший відомий переклад Святого Письма народною мовою, який є шедевром  рукописного мистецтва. Це розкішна книга, написана 456 років тому. Вона складається із 482 аркушів і важить більше 9 кілограмів. Її писали на пергаменті фарбами і золотом, сторінки прикрашали химерним орнаментом і мініатюрами тонкої роботи. За красою і багатством оформлення Пересопницьке Євангеліє не має рівних серед українських рукописів. Його зміст – традиційне четвероєвангеліє, пояснюють дослідники. 

Читайте також: Чому подружня зрада є великим гріхом, чи всі гріхи прощаються, – у черговому випуску «Запитай у Архіпастиря»











 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39