На Волині через масове стафілококове отруєння закрили ресторан
Наразі припинив роботу ресторан «Гостинний двір» міста Любомль, фахівцями територіальних Лабораторних центрів відібрано відповідні проби готової продукції, сировини, води – епідеміологічні розслідування тривають.
Станом на 24 липня в Україні зареєстровано 18 спалахів гострих кишкових інфекцій (ГКІ) та вірусного гепатиту А (ВГ-А), з яких 9 виникли у побуті, 6 – у закладах громадського харчування, 2 – в дитячих оздоровчих закладах та 1 – в дитячому дошкільному закладі. Загальна кількість хворих складає 299, з яких 142 – діти. Із 18 зареєстрованих спалахів встановлено діагнози ГКІ в 9 випадках, сальмонельоз – в 5, ВГ-А та шигельоз – по 2. Спалахи не мають географічної сконцентрованості, – про це інформує прес-служба Центру громадського здоров'я МОЗ України.
Основні причини зараження – вживання неякісної їжі, питної води та недотримання елементарних правил особистої гігієни. Також вагомою обставиною є недотримання технологічного процесу приготування їжі та зберігання харчових продуктів. Вказані обставини мали місце як в закладах громадського харчування, так і у випадках захворювання в побуті.
Нагадаємо, отруєння в Любомлі трапилось менше місяця тому під час святкування дня народження.
Нагадуємо, реалізація політики в галузі державного контролю та нагляду за безпечністю харчових продуктів забезпечує Державна служба України з питань безпечності продуктів та захисту прав споживачів Міністерства аграрної політики та продовольства України.
Відтак, у разі виявлення порушень технології приготування чи норм зберігання продукції у закладах громадського харчування радимо негайно повідомляти Державну службу України з питань безпечності продуктів та захисту прав споживачів за номером телефону, що вказано на офіційному сайті установи.
Центр громадського здоров’я України нагадує: збудники кишкових інфекцій (віруси чи бактерії) можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху – від виробництва до столу. Кожен учасник процесу як виробник і реалізатор, так і сам споживач можуть сприяти зараженню харчових продуктів.
Будьте відповідальні! Запам’ятайте п’ять кроків до безпечної їжі.
Підтримуйте чистоту:
- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
- мийте руки після відвідування туалету;
- вимийте і продезінфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
- захищайте приміщення і продукти від комах та гризунів;
Відокремлюйте сиру їжу від готової:
- відокремлюйте сире м’ясо, птицю, рибу і морепродукти від інших харчових продуктів;
- для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
- зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами;
Ретельно готуйте їжу:
- ретельно піддавайте продукти термічній обробці (смаження, варіння, запікання, пропарювання і т. д.), особливо м’ясо, птицю, яйця, рибу і морепродукти;
- доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при 100°С;
- сік з м’яса чи птиці після правильного приготування повинен бути прозорим, а не рожевим;
Зберігайте їжу при безпечній температурі:
- не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години;
- зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу;
- зберігайте продукти у холодильнику при температурі зазначеній на упаковці і не довше терміну кінцевої реалізації зазначеного виробником;
- не розморожуйте продукти при кімнатній температурі;
Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
- використовуйте лише чисту воду;
- обирайте свіжі і не зіпсовані продукти;
- ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими;
- не вживайте продукти, у яких закінчився термін; придатності чи продукти сумнівної якості;
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром