На Володимирщині триває «війна» за церкву, прихильники УПЦ та ПЦУ не можуть поділити храм

29 Липня 2019, 11:44
Церква Різдва Пресвятої Богородиці села Сусваль 3477 Джерело: Сайт Володимир-Волинської єпархії
Церква Різдва Пресвятої Богородиці села Сусваль

У день, коли в країні відзначали 1031 рік з моменту Хрещення Русі, в селі Сусваль, що на Володимирщині, знову розгорівся конфлікт на релігійному підгрунті.

Як розповіли Район.Володимир-Волинський мешканці села, того дня зранку під церквою зібралися прихильники ПЦУ і чекали поки завершить службу отець Богдан, духівник УПЦ. 

Релігійна громада села ще в лютому місяці заявила про перехід в лоно Православної Церки України. З весни вже й на руках є всі необхідні докуенти за підписом заступника голови ОДА. Проте, вільного доступу до церкви прихожани ПЦУ разом із отцем Сергієм не мають.

Люди чекали завершення служби, яку, кажуть, навмисне того дня затягували. Невдовзі на подвір'і церкви почали збиратись люди, здебільшого приїжджі, яких у Сусвалі бачили вперше.

« Більшість людей з нашого села під час таємного голосування (340 голосів проти 40 з лишнім голосів) проголосували за перехід релігійної громади в лоно ПЦУ. Вже й всі документи маємо на руках, а до храму ми так
доступу і не маємо. Вчора приходимо з усіма документами, а вони нам кажуть, що всі ці папери не мають жодної юридичної сили. Та ще й дізналися, що мешканець села, прихильник УПЦ подав на релігійну громаду ПЦУ  до суду», - розповідає мешканка села Наталія Романюк. 

Жінка також розповіла, що того дня до храму звезли якиось чужих молодиків, які вели себе дуже агресивно, зчинили шарпанину з місцевими мешканцями.

З відео, яке опублікувало видання БУГ, видно, що приїжджі – переважно молоі парубки, які навіть і не орієнтувалися в яке село вони приїхали. На запитання мешканки села, чи знають вони в яке село приїхали, молодий чоловік відповів: «Яка різниця...Жовтнево, чи як там його...»

«Є в нас тут в селі такий захисник УПЦ, державний інспектор на митниці. То він позбирав якихось людей (були і з Турійська, і з Ковеля..), бусами їх попривозив і вони тут влаштували штовханину. Мовляв,  ви не є прихожанами церкви, то й вам немає що тут робити. Запитуємо: а ті чоловіки, яких ми бачимо вперше, є прихожанами нашої церкви? Кажуть, так, вони прихожани церкви... Поліції два наряди приїхало,  то ще й якомусь поліціянтові перепало від прихильниці УПЦ. В якийсь момент зчинилася шарпанина між місцевими прихожанами і заїжджими. Того дня в Сусваль до храму навідався владика Володимир, митрополит Володимир-Волинський і Ковельський. Каже, схаменіться, вас нечиста відвернула, це все політики роблять..., - розповідає Наталія.

Люди розійшлися біля п'ятої години вечора. Що буде далі із церквою і чи матимуть прихожани ПЦУ доступ до храму, ніхто не знає.

Нагадаємо, ще навесні прихильники УПЦ не пустили до храму представників спеціальної комісії, яка повинна була здійснити опис архітектурної пам’ятки.

Натомість свою версію подій згодом оприлюднила Володимир-Волинська єпархія УПЦ. Інформацію виклали на сайті єпархії, подаємо її без змін.

«Таке свято Хрещення Русі влаштували прихожанам церкви Різдва Пресвятої Богородиці у селі Сусваль Володимир-Волинського району прихильники ПЦУ.

28 липня під час Літургії до храму увійшли невідомі чоловіки, декотрі з них на доброму підпитку. Звсзені з різних місць і очолювані кількома священиками новоутвореної структури, вони мали конкретне завдання – зірвати святкове Богослужіння і спровокувати чергове захоплення храму у цей святий для всього Східного Православ’я день.

До них долучилися і місцеві жителі, які не мають жодного стосунку до церковного життя села.

Прибульці заблокували вхід до храму, практично перетворивши настоятеля отця Богдана Гнатюка, хористів та присутніх на службі богомольців у заручників, не дозволяючи нікому ні ввійти, ні вийти з храму, ні навіть передати їжу заблокованим.

На підтримку братам у Сусваль поспішили члени спільноти Української Православної Церкви на чолі зі своїм правлячим архієреєм митрополитом Володимир-Волинським і Ковельським Володимиром.

Відомо, церква у селі Сусваль є пам’ятником архітектури. Охоронний договір щодо збереження цієї святині, підписаний з нинішнім настоятелем отцем Богданом Гнатюком, на сьогодні є дійсним, що на законних підставах дає йому право захищати свій храм.

Такий же договір, не анулювавши попередній, Міністерство Культури та Релігії України укладає з новопризначеним священиком ПЦУ. Виникає прецедент, який поглиблює протистояння. Замість того, щоб вирішувати конфлікт у правовому полі, хтось зумисне підкидає дров у вогонь протистояння.

Так хто ж стоїть за цим розбратом, за цим зіткненням донедавна мирних і спокійних людей?!

Хтось же тішиться з цієї біди, з цих сліз, якщо навіть у день принесення на нашу землю Володимиром Великим релігії любові і миру, сіє ненависть і ворожнечу! Питання не риторичні. І кожному неминуче доведеться на них відповідати. Якщо не тепер, то перед Престолом Глави Церкви – Христом».

Читайте також: Релігійний конфлікт у Сусвалі - шарпанина, немісцеві паломники та ключі від храму

Нагадаємо, що громада села Сусваль кілька разів проводила збори, на яких вирішила перейти до ПЦУ, а потім приєдналася до ПЦУ офіційно.

Проте церковний конфлікт у Сусвалі ніяк не вщухне, оскільки прихильники УПЦ не хочуть віддавати церкву.

Читайте також: На Володимирщині релігійна парафія юридично перейшла до ПЦУ

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024