У «Волиньобленерго» впроваджують систему раціональної організації робочого місця 5S

06 Серпня 2019, 11:30
1442

У реалізації проєкту пілотними стали Володимир-Волинська, Камінь-Каширська філії, служба охорони праці та пожежної безпеки, служба нагляду за вантажопідіймальними механізмами.

5S – це система раціонального робочого місця, яку розробили в повоєнній Японії, а потім підхопили і розвивали в компанії Toyota. У ній чистота і підтримання порядку розглядають як основу якісної роботи», розповідає директор з охорони праці та навколишнього середовища Михайло Кальчик.

Система допомагає організовувати робочий простір, економити час та ефективно використовувати ресурси. Дотримання цієї японської практики полегшує працю і зменшує імовірність помилок. Натомість збільшує продуктивність і рівень безпеки.

5S має п’ять кроків, що один за одним допомагають людям змінити робочу культуру. Щонайперше вона спрямована на те, аби системно  навести порядок.

Кожне «S» у назві позначає ключовий принцип, важливий для якісної, продуктивної, а головне – безпечної роботи: 

  • cеірі «сортування»(позбутися зайвого і лишити те, що є необхідним);

  • сеітон  «впорядкування» (усе на своїх місцях);  

  • сеісо «чистота» (прибирання); 

  • сеікецу «стандартизація» (підтримання порядку); 

  • сіцуке «вдосконалення» (формування звички). 

За планом у наступному році систему організації робочого місця 5S запроваджуватимуть у всіх філіях та підрозділах ПрАТ «Волиньобленерго». Працівники пройдуть відповідне навчання. Серед обов’язкових процедур буде регулярний аудит і обговорення досягнутих результатів, розроблення стандартів операцій. Приклади, як відбувається впровадження 5S, обов’язково фотографуватимуть. 

Перший етап – сортування – пройшли працівники виробничої  електротехнічної дільниці Володимир-Волинської філії. За результатами аудитів, команді вручили сертифікат, що підтверджує перший успіх працівників.  

Працівників пілотних філій та служб, де функціонує система, заохочуватимуть премією – 10% від окладу. 

Тож впроваджена система 5S – відправна точка в змінах, спрямованих на поліпшення корпоративної культури.


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39