Православні святкують Маковія

14 Серпня 2019, 08:22
959

Доброго ранку, читачі!

Сьогодні середа, 14 серпня. Корисних вам справ та успішних рішень на початку нового дня. Не переймайтеся тим, що може обійтися і без вашої участі.

Додавайте гармонії до ранкового настрою, а також не бійтеся прикладати зусиль до реалізації власних мрій. Хороших знайомств та бажаних співрозмовників до кави!

Церковні православні свята, пости, дні пам’яті святих: Православна церква святкує Винесення Чесних Древ Животворчого Хреста Господнього. Свято Всемилостивого Спаса та Пресвятої Богородицi. Перший Спас. Вранці у храмах відбуваються святкові богослужіння, водосвятні молебні та освячення «маковійчиків» – традиційних букетів із трав та квітів.

У народі цей празник називають Медовий Спас, Маковія, Спас на воді, Спасівка.

Віруючі вшановують пам'ять семи мучеників Маккавеєвих: Авима, Антонiна, Гурiя, Єлеазара, Євсевона, Алима i Маркела, матерi їхньої Соломонiї та учителя їхнього Єлеазара (166 рік до Р.Х.).

14 серпня починається Успінський піст або «Спасівка» – наймолодший і найкоротший з чотирьох річних постів (триватиме до 27 серпня включно). Саме на 28-й серпневий день припадає святкування празника Успіння Пресвятої Богородиці, до якого православні готуються постом. Успінський піст знаний у нас також як «Успенський», «Богородицький», «Спасо-Богородичний» чи просто «Спасівка».

Цей день в історії:

  • 1385 року було укладено Кревську унію, угоду між Польщею і Великим князівством Литовським.
  • 1775 рік – за наказом російської імператриці Катерини II зруйновано Запорізьку Січ. Частина запорожців вирушила за Дунай, де заснувала Задунайську Січ, частина – на Кубань.
  • 1936 року на Олімпійських іграх в Берліні вперше відбулися змагання з баскетболу. У фіналі збірна США перемогла команду Канади.
  • 1945-го імператор Хірохіто видав указ про беззастережну капітуляцію Японії.
  • 1983 року на першому чемпіонаті світу з легкої атлетики в Гелсінкі 19-річний український спортсмен Сергій Бубка став чемпіоном світу в стрибках з жердиною.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024