У Володимирі голів ОСББ вчили, де шукати кошти на утеплення будинків

15 Серпня 2019, 18:15
У місті на Волині голів ОСББ вчили, де шукати кошти на утеплення будинків 1032
У місті на Волині голів ОСББ вчили, де шукати кошти на утеплення будинків

У Володимирі-Волинському відбулась інформаційно-роз’яснювальна зустріч для голів ОСББ з експертами програми «Енергоефективність в Україні».

У зустрічі, яка відбулася 15 серпня, взяв участь перший заступник міського голови Ярослав Матвійчук, – інформує офіційний сайт міста.

Під час заходу присутні говорили про залучення коштів на модернізацію будинків, дізнавались про можливості ОСББ отримати кредит від держави на досить вигідних умовах. Учасники зустрічі заслухали спікера Петра Лавренюка, експерта програми «Енергоефективність в Україні» у Волинській області, котрий розповів, де можна взяти гроші на такі роботи, та роз’яснив не менш актуальні питання, про які варто знати кожному члену ОСББ. 

Було озвучено, що механізм співфінансування енергоефективних заходів – з державного, обласного чи місцевого бюджетів – дає змогу населенню швидко провести енергомодернізацію житла з мінімальними власними капіталовкладеннями й на виході отримати зменшені комунальні рахунки. За рахунок Фонду енергоефективності відшкодовуватимуть від 40 до 70 відсотків вартості коштів на проведення усіх робіт з енергомодернізації.

Присутні на зустрічі дізналися, що пограма Фонду енергоефектвності передбачає часткове відшкодування вартості проектів термореновації – впровадження комплексу (а не окремих) енергоефективних заходів, які мають відповідати одному з двох визначених «пакетів», кожен з яких включає обов’язкові та додаткові заходи, які повинні реалізувати ОСББ для отримання часткової компесації понесених витрат. Остаточне рішення про вибір заходів до проекту ухвалює об’єднання на основі енергетичного аудиту з урахуванням їх економічної та технічної доцільності:

Пакет A – «Легкий», складається з відносно недорогих заходів енергоефективності з високим рівнем окупності інвестицій. Перш за все це – модернізація інженерних систем будинку.

Пакет Б – «Комплексний», включає в себе всі заходи Пакету А, якщо вони не були впроваджені раніше, а також теплоізоляцію будівельних конструкцій: стін, даху, горища, підвалу.

Як зазначалося, для отримання відшкодування коштів необхідно провести енергоаудит, розробити проектну документацію та взяти кредит у одному з державних банків.

Перший заступник міського голови Ярослав Матвійчук наголосив на тому, що у Володимир-Волинській міській раді діє програма підтримки ОСББ, відтак для охочих долучитись до енергомодернізації житла існуватиме можливість отримати фінансову допомогу для таких потреб.

Довідково:

Фонд енергоефективності – державна установа, яка надає інструменти для термореновації багатоквартирних будинків з ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирного будинку).

Підтримка Фонду полягає у наданні грантів та запровадженні комплексних технічних рішень з енергоефективності будівель з врахуванням кращих європейських практик. В результаті їх реалізації співвласники таких будівель зможуть не лише та заощаджувати кошти на комунальних послугах, а й підвищити рівень комфорту і якості свого життя. Діяльність Фонду фінансується за рахунок коштів Держбюджету України, фінансової підтримки ЄС та уряду Німеччини.

Читайте також: На Володимирщині хочуть об’єднати зусилля для боротьби з раком






 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024