П'ять років тому на Сході України помер випускник педколеджу Іван Пасевич

16 Серпня 2019, 17:10
Іван Пасевич 2339
Іван Пасевич

16 серпня виповнюється п’ята річниця загибелі уродженця села Залізниця, заступника командира 3-ї роти 80-ї аеромобільної бригади старшого лейтенанта Івана Пасевича.

Про це повідомляється на сайті Любешівської РДА.

25 листопада 2014 року йому мало б виповнитися 25 років, однак 16 серпня під селом Красне Луганської області, накривши своїм тілом двох побратимів, він загинув під час обстрілу російськими «градами».

З метою гідного вшанування пам’яті загиблого Героя Івана Пасевича, сьогодні, в його рідному селі Залізниця в Свято-Покровському храмі відслужили поминальне богослужіння за упокій воїна Івана Пасевича, яке здійснили протоієрей Георгій Поліщук у співслужінні настоятеля місцевого храму Іоана Кропивського та священника Димитрія Ханаса. Після закінчення служби були звершені заупокойні літії біля меморіалу та місця поховання воїна Івана Пасевича.

Для довідки:

Іван Пасевич з дитинства мріяв бути військовим. Хлопчина просто захоплювався дідом – Іваном Борисовичем Ярмолюком, який воював на фронтах Другої світової війни, був двічі поранений, мав нагороди. Після закінчення Залізницької школи вступив на факультет високомобільних десантних військ Академії сухопутних військ ім. П.Сагайдачного у м. Львові. Вирушив на Схід у складі 80-ої аеромобільної бригади, де проходив офіцерську службу. Був замінений в ході ротації, але не зміг залишити без допомоги своїх бійців в оточеному аеропорту Луганська і повторно вирушив в зону АТО. Він був кандидатом у майстри спорту з рукопашного бою, здобував магістерський ступінь за спеціальністю «Управління фінансово-економічною безпекою».

У нього залишились батьки, дружина та маленька донечка Марійка.

Указом Президента України №144/2015 від 14 березня 2015 року «за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» нагороджений орденом «Богдана Хмельницького» III ступеня (посмертно), та нагрудним знаком «За оборону Луганського аеропорту» (посмертно). У Львові на Личаківському цвинтарі на полі почесних поховань №76 встановлено пам’ятний хрест про загиблого героя, а у Володимир-Волинському педагогічному коледжі, де навчався Іван, встановлено пам’ятний меморіал. У Залізницькому НВК Івану Пасевичу відкрито пам’ятну дошку. В селі минулого року відкрили меморіальна стелу, присвячену Пасевичу Івану, учасникам АТО та Героям Небесної сотні, сквер імені загиблого Героя. Рішенням сільської ради загиблому присвоєно звання «Почесний громадянин Залізницької сільської ради» (посмертно), а рішенням районної ради – «Почесний громадянин Любешівського району» (посмертно). А Залізницький НВК тепер носить ім'я свого земляка-героя.

 


 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024