Кавуни та дині: як обирати та чого остерігатись

19 Серпня 2019, 10:00
1438

Літо – гарна пора року: сонячні, жаркі дні, канікули, відпустки, відпочинок, свіжі овочі та фрукти. Однак саме в цю пору відбувається значне зростання захворюваності на харчові отруєння, які вкрай небезпечні для життя та здоров’я людей.

Особливе місце, як чинник харчового отруєння влітку, займають баштанні культури – кавуни та дині, – інформує Волинський обласний лабораторний центр. 

Небезпека криється в перевищенні допустимого рівня вмісту нітратів – солей азотної кислоти, залишкових кількостей пестицидів та агрохімікатів, що можуть несприятливо впливати на здоров’я людини, а особливо дитячого організму.  Нещодавно   фахівцями Ковельського міжміськрайонного відділу  ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» проведено епідеміологічне розслідування по факту  харчового отруєння мешканця  смт Голоби  2017 року народження.  Зі слів матері захворювання  у дитини пов’язане з вживанням кавуна  придбаного на території селищного ринку.

Перші ознаки отруєння кавуном з’являються через 1-6 годин після його вживання. Це – дискомфорт в кишківнику, нудота, головний біль, розлад шлунку, слабкість (саме з таким переліком звернулись у інфекційне відділення). Варто зазначити, що більшість здорових людей не матиме проблем з нітратами, адже в допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні. Проте, якщо їх споживати з їжею або водою надто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості й тоді перетворюються на нітрити, які вже дійсно несуть шкоду.

Нудота, діарея, біль в животі супроводжують кишкові інфекції, зокрема, сальмонельоз та лістеріоз. Salmonella та Listeria живуть на поверхні немитих овочів, особливо тих, що продають на землі, трасі чи на ринку біля м’яса. Якщо їх різати і куштувати перед купівлею, чи їсти вдома немитими, то бактерії з поверхні потраплять у м’якоть і згодом в кишківник. Достатньо навіть купити пів кавуна в супермаркеті, щоб в розріз потрапили бактерії. Тож загрозу здоров’ю становлять і  брудні кавуни.

Про даний факт  можливого отруєння  баштанною продукцією проінформовано  Ковельський підрозділ Держпродспоживслужби  у Волинській області для вжиття заходів.

Звертаємо  увагу усіх  поціновувачів цієї надзвичайно смачної та корисної ягоди : при купівлі кавуна  визначити, чи містяться у ньому шкідливі речовини, практично неможливо. Але по його м’якоті можна багато чого зрозуміти:

  • якщо в м’якоті кавуна є грубі жовті прожилки, їсти його не можна;
  • наявність одночасно чорних і білих кісточок чи слизу навколо них вказує на нітрати;
  • кавун з величезною тріщиною в м’якоті ймовірно був також оброблений шкідливими добривами;
  • ознаками нітратів у кавуні також є помаранчевий відтінок м’якоті, її пухка консистенція та грубі білясті волокна. Слід також зазначити, що м’якоть нітратного кавуна може бути насиченого червоного кольору з легким фіолетовим відтінком, а волокна, що йдуть від центру до кірки, жовтого кольору. У хорошому кавуні вони білі. Зріз у кавуна з нітратами найчастіше рівний, глянцевий, а у справжнього — зернистий.

Щоб не отруїтися кавунами, краще купувати їх у сезон – з середини серпня перед тим поцікавтесь чи наявні супровідні документи з результатами лабораторних досліджень на вміст нітратів та пестицидів.

Корисного та безпечного вам споживання!

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024