Хто не отримає та у кого заберуть субсидію

19 Серпня 2019, 10:28
2203 Джерело: фото ілюстративне

В Україні вже за декілька місяців розпочнеться період для субсидіантів.

Напередодні опалювального сезону мільйони сімей звертаються до органів соцзахисту по комунальну знижку, - пише Обозреватель.

Нагадаємо, 14 серпня Кабінет міністрів України змінив порядок виплати житлових субсидій. Згідно з новим порядком, одержувач зможе самостійно вибрати банк, в якому йому зручно отримувати виплати. 

У кого можуть забрати субсидію

Монетизація (виплата грошима) субсидій вже відбулася і триватиме і після жовтня. Якщо була заборгованість і її вчасно не погасили, субсидію почнуть виплачувати тільки після реструктуризації боргу або його погашення у безготівковій формі, пояснив під час години запитань до уряду міністр соцполітики Андрій Рева. Тобто гроші на оплату комуналки давати не будуть, субсидію відразу заберуть від витраченої суми і вкажуть у платіжках.

Паралельно працюватимуть дві форми виплат:

безготівкова (найперше для боржників): їхню субсидію віддаватимуть відразу постачальникам комунальних послуг;

готівкова (для всіх інших): вони отримуватимуть гроші і самі платитимуть за комуналку.

Щоб отримати субсидію, за адресою реєстрації треба звернутися до місцевого органу соцзахисту із заявою та декларацією. І що цікаво, якщо збрехати в документах, «зайву» субсидію доведеться повернути до бюджету. Наприклад, якщо ви зробили покупку на суму від 50 тис. грн (а це причина для відмови), але не вказали її в декларації, вам можуть дати знижку. Але як щойно вас дійдуть руки Мінфіну, ваші дані перевірять, помітять покупку – доведеться відповісти за обман.

Хто не отримає субсидію:

- є будинок площею від 200 кв. м, або квартира від 120 кв. м;

- машина віком до 5 років;

- зробили покупку на суму від 50 тис. грн;

- останнім часом не платили ЄСВ і не перебували на обліку в Центрі зайнятості.

У документі зазначено, що повернути субсидію треба добровільно. А якщо цього не станеться, то через суд. Щоправда, стягнути гроші за допомогою суду вкрай складно. Виконавча служба працює неефективно, відсоток виконаних рішень суду невисокий. Тому в гіршому випадку суд зобов'яже виплачувати частину зарплати або виконавець спробує потрапити до квартири і за рахунок "зайвої" субсидії заарештувати і продати на аукціоні майно.

Ще один варіант, за якого доведеться повернути вже виділені гроші – якщо ви отримували безготівкову субсидію і не використовували її повністю. «Після закінчення опалювального (неопалювального) сезону невикористана сума житлової субсидії, яка надавалася не в грошовій формі, повертається керуючим, об'єднанням, виконавцем комунальних послуг до державного бюджету в повному обсязі на підставі акта розрахунку», – йдеться у постанові Кабміну.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024