Володимир просить сусідні громади допомогти з фінансуванням ТМО

30 Серпня 2019, 15:50
1826

Днями відбулася робоча зустріч депутатів постійної комісії з питань бюджету, фінансів, соціально-економічного розвитку, підприємництва та регуляторної діяльності міської ради з головами ОТГ Володимир-Волинського району.

Під час робочої зустрічі присутні обговорили проблему виплати заробітної плати працівникам Володимир-Волинського територіально-медичного об’єднання та можливості громад співфінансувати ТМО разом із містом, – інформує офіційний сайт міста.

На початку засідання керівник робочої групи Сергій Коба наголосив, що перед представниками органів місцевого самоврядування Володимира-Волинського та громад району стоїть спільне завдання – утримання територіально-медичного об’єднання, аби жителі громади і сіл, які увійшли до ОТГ, отримували медичні послуги в тому ж обсязі, що й раніше. 

Щоб зрозуміти ситуацію із фінансуванням у Володимир-Волинському ТМО, про забезпечення асигнувань видатків на 2019  рік в галузі охорони здоров’я присутні заслухали головного лікаря Олександра Клачука.

Олександр Георгійович наголосив, що в цьому році склалася катастрофічна ситуація з виплатою заробітної плати працівникам медичного об’єднання. Це пов’язано з тим, що держава не провела дофінансування галузі охорони здоров’я, як робила це у попередні роки.

«Ми неодноразово зверталися в державні органи влади, а саме Міністерство охорони здоров’я, відповідні комітети Верховної Ради, Міністерство фінансів, Управління охорони здоров’я, народних депутатів з проханням посприяти дофінансуванню галузі. Якщо взяти 2019 рік, то питання відсутності держдофінансування лишається відкритим і ця сума становить 5,6 мільйонів гривень.

Оскільки заклад надає послуги жителям Зимнівської, Зарічанської, Оваднівської, Устилузької, Війницької громад, ми традиційно розповсюджуємо інформацію з надання медичної допомоги, надсилаємо на ОТГ, скільки було проліковано та обстежено пацієнтів.   

Співвідношення по витратах та необхідному дофінансуванні зарплати працівникам у відношенні до громад та міста становить: місто Володимир-Волинський – 63%, Устилуг – 9 %, Зимне – 11%, Овадно – 6%, Заріччя – 7% і Війниця – 2. 

Як бачите, склалася ситуація, коли органи державної влади просять нас шукати внутрішній резерв, а ми просимо вас надати підтримку в плані дофінансування заробітної плати», – зауважив Олександр Клачук.

Він також додав, що питання заробітної плати – це питання соціальної напруги та кваліфікованих працівників, збереження об’єму надання медичної допомоги.

Начальник фінансового управління виконавчого комітету Володимир-Волинської міської ради Тетяна Шибирин зазначила, що питання заборгованості заробітної плати медпрацівникам – це проблема, яка виникла давно, однак до цього місцевий бюджет міг з нею впоратися, враховуючи те, що до кінця року частково надходив додатковий обсяг медичної субвенції з держбюджету.

В минулому році незабезпеченість становила 4,7 мільйона гривень. Половину цієї суми погашено додатковими коштами з міського бюджету, а іншу частину – додатковим обсягом медичної субвенції.

« У цьому році звертаємося в всі структури з цією проблемою і отримуємо одну відповідь: законом дозволено фінансувати з місцевих бюджетів. Міський бюджет шукає шляхи виходу і пропонується додатково виділити кошти для погашення заборгованості із зарплати, а це майже 800 тисяч гривень, аби закрити вересень місяць», – зауважила керівник фінуправління. 

Йшлося і про те, що наразі в ТМО проведені всі заходи щодо економії інших видатків, адже медична субвенція спрямовується не тільки на зарплату, а на всі видатки, крім капітальних, та енергоносії. Однак ситуація не покращується – соціальна напруга в лікарні вже існує. 

Голова Устилузької ОТГ Віктор Поліщук зазначив, що, на його думку, без скорочення чисельності працівників не обійтись і навів приклад медустанов міста Полтави, де відбулося скорочення медиків. Проте представники міської ради категорично не погодилися з таким способом вирішення проблеми. Тому було підтримано пропозицію щодо створення робочої групи, у яку ввійдуть юристи та фінансисти міста і довколишніх ОТГ для вивчення питання щодо співфінансування ТМО. У міській раді просять, аби від розмов швидше перейти до справи, щоб заклад міг повноцінно працювати.

Читайте також: Потужне підприємство Володимирщини зареєструвало петицію про заборону використання антибіотиків





 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024