У столиці презентували «Устилуг Стравінський FEST»

09 Вересня 2019, 16:30
Під час презентації «Устилуг Стравінський FEST» 2147
Під час презентації «Устилуг Стравінський FEST»

У прикордонному місті Устилуг, що є центром Устилузької міської ОТГ, цьогоріч 12 жовтня, відбудеться перший фестиваль «Устилуг Стравінський FEST», присвячений композитору Ігорю Стравінському.

Цей проект, який втілюватиме Устилузька міська рада у партнерстві з Волинським регіональним відділенням Асоціації міст України (Волинське регіональне відділення Асоціації міст України), став одним із переможців проекту «Малі міста – великі враження», – інформує Волинське регіональне відділення Асоціації міст України.

6 вересня «Устилуг Стравінський FEST» презентували в столичному агентстві «Укрінформ».

Участь у презентації організованій Український центр культурних досліджень, взяли Ірина Френкель – директор цього центру, грантова програма «Малі міста – великі враження»; Людмила Даменцова – представник Асоціація міст України; Лілія Бевзюк-Волошина – менеджер зі зв’язків з громадськістю програми «Малі міста – великі враження», прессекретар фестивалю «Устилуг Стравінський FEST»; Світлана Дубицька – заступник Устилузького міського голови, ініціатор «Устилуг Стравінський FEST» та інші.

Фестиваль пройде за підтримки програми «Малі міста – великі враження» Міністерства культури України і не тільки, адже і Асоціація міст України має стосунок до цього проєкту.

«Дуже складно було визначити переможців, адже більшість проєктів були якісно описані. Із близко 160, відібрали 74. Хотіла б подякувати уряду за виділене фінансування, адже, зазвичай, галузь культури фінансувалася за залишковим принципом і, на щастя, ця тенденція, наразі змінюється. Устилузьку громаду створили 2015-го. Вона була однією з перших 159 сформованих ОТГ. Насамперед вони думали, як сформувати базову інфраструктуру, а завдяки проєкту «Малі міста – великі враження» – першого в Україні проєкту, що фінансує поточні, а не капітальні видатки, змогли звернути увагу на культурну коштовність громади. Цей фестиваль – своєрідний бренд громади, який спонукатиме її до розвитку, залучати інвестиції на їхню територію. І для Асоціації міст України це знаково, адже завдяки культурі розвиватимуться малі міста», – сказала під час презентації Людмила Даменцова, представник АМУ, член експертрної ради проєкту.

З слів Світлани Дубицької, мета фесту – популяризація та підвищення рівня туристичної привабливості міста Устилуга, повідати про єдиний у світі музей-садибу композитора та диригента Ігоря Стравінського.

«Ім’я Ігоря Стравінського стоїть в одному ряду з відомими світовими композиторами – класиками. Його твори ставлять на найвідоміших сценах України і світу. Але чи відомо багатьом, що на початку минулого століття протягом семи років Ігор Стравінський приїжджав у наш Устилуг. Тут він звів дім, писав свої твори, і називав наш Устилуг райським куточком для творчості», – сказала Дубицька.

Вона зазначила, що ініціатор проєкту – Устилузька міська рада, а партнемами вступили Устилузька дитяча школа мистецтв-музей-садиба Ігоря Стравінського, Волинське регіональне відділення Асоціації міст України та польська гміна.

Директор Український центр культурних досліджень Ірина Френкель наголосила, що «Стравінський і його творчість – світовий бренд і ми маємо позиціонувати Устилуг, як місто для світового туризму»

Прессекретар «Устилуг Стравінський FEST» Лілія Бевзюк-Волошина розповіла, що фестиваль розпочнеться опівдні 12 жовтня в актовій залі Музею-садиси Стравінського, дитячим концертом кращих юних піаністів та скрипалів з Волині та Польщі. Окрім того, боижче обіду відбудеться святковий концерт на міському стадіоні. Львівська філармонія продемонструє музично-театральну виставу за музикою Стравінського «Історія солдат». На фінал дійства заплановані виступи найкращих виконавців балетів Ігоря Стравінського в Україні.
А от передуватиме фесту запуск тримовного (українська-польська-англійська) сайту та презентація арт-об'єкту на честь Ігоря Стравінського в Музеї-садибі, яка запланована на 1 жовтня – Всесвітній день музики.

Нагадаємо, що проєкт «Устилуг Стравінський FEST» виграв у конкурсній програмі «Малі міста - великі враження». За умовами конкурсу – 70% фестивалю фінансує держава, 30% додає місцева влада. У цьому конкурсі беруть участь культурно-мистецькі проєкти від органів місцевого самоврядування, юридичних осіб всіх форм власності, творчих спілок, фізичних осіб-підприємців.

Довідково:
Ігор Федорович Стравінський (5 (17) червня 1882 — 6 квітня 1971) — композитор і диригент, українського козацького походження. Син співака Федора Гнатовича Стравінського.
Творча спадщина композитора складається з великої кількості балетів, опер, фортепіанних, камерних, хорових і вокальних творів.
Значну частину своїх творів Стравінський писав на українській землі, а їх джерела шукав в українському фольклорі. Райським куточком для своєї творчості Ігор Стравінський називав містечко Устилуг поблизу Володимира-Волинського.
У 1990 в місті Устилуг Волинської області відкрито перший у світі музей видатного композитора.

Читайте також: Проект Устилузької громади – серед переможців конкурсу «Малі міста - великі враження»

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024