У військкоматі повідомили, хто не підлягатиме призову

29 Вересня 2019, 12:00
749

Підстави для звільнення від проходження обов’язкової строкової військової служби або її відтермінування – стан здоров’я, сімейні обставини, професійна діяльність, навчання на денній формі у вишах і професійних навчальних закладах.

Не підлягають призову теж особи з незакінченою середньою освітою та судимістю. Про це йшлося 25 вересня на брифінгу у Волинському обласному військовому комісаріаті, повідомляють Волинські новини.

Зазначимо, що призов громадян на строкову військову службу восени 2019 року, відповідно до Указу Президента України, триватиме три місяці й стартує 1 жовтня. Попередньо визначено, що на Волині мають набрати 495 призовників, із яких 136 осіб – до Нацгвардії, Держприкордонслужби та Державної спеціальної служби транспорту.

Читайте також: Скільки призовників у Старовижівському районі ухиляються від служби

Як розповів керівник відділу комплектування та призову (підготовки до військової служби) – заступник військового комісара Юрій Кучер, цього разу призову підлягають особи віком від 20 до 27 років. Він наголосив, що із 1 жовтня громадяни призовного віку в десятиденний термін, навіть не отримавши повістки, повинні прибути до районних військових комісаріатів для обов’язкового проходження медичного огляду та військово-лікарської комісії.

Юрій Кучер підкреслив, що військова строкова служба – це обов’язок, передбачений законом, і «якщо особа не прибуває на комісію, то вона свідомо порушує закон». Такий громадянин може бути притягнений до адміністративної та/чи кримінальної відповідальності. Своєю чергою, підставами для звільнення від строкової військової служби або надання відстрочки є сімейні обставини, стан здоров’я, навчання на денній формі у вишах і професійних навчальних закладах, продовження педагогічної чи медичної професійної діяльності з повним навантаженням.

У разі наявності підстав для звільнення або відстрочки строкової військової служби громадянин призовного віку повинен пройти медичний огляд і надати необхідні документи на розгляд комісії до 1 жовтня. Окрім того, аби до лав Збройних сил не потрапили протиправні елементи, обов’язковій строковій службі не підлягають особи, які вчиняли кримінальні злочини чи засуджені за протиправну поведінку.

Т. в. о. військового комісара Юрій Пуйко закликав не уникати медичного огляду чи комісії: «Потрібно іти у військовий комісаріат, і якщо є законні приводи для відстрочки, вона надається». Він також зверну увагу, що жоден призовник із 2014 року не був відправлений у зону проведення операції об’єднаних сил, адже це заборонено, зокрема, указом президента. Новобранці проходять відповідну строкову службу в пунктах постійної дислокації військових частин.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39