«Український коровай-сузір'я»: незабутні миттєвості фестивалю

07 Жовтня 2019, 15:13
«Український коровай-сузір'я» 5611
«Український коровай-сузір'я»

У Володимирі-Волинському відгримів щорічний фестиваль традиційної національної культури «Український коровай-сузір'я».

Учасники заходу урочистою ходою пройшлися від адмінприміщення райдержадміністрації до парку «Слов’янський», де й проходила основна частина дійства.

Відкрили «Український коровай-сузір’я» в.о.голови, керівник апарату райдержадміністрації Сергій Романюк та заступник голови районної ради Алла Мельник.

Із головної сцени гостей фестивалю привітали також депутат обласної ради, директор ТзОВ «П’ятидні» Валерій Діброва, представник народного депутата України Ігоря Гузя Валентина Степюк, заступник начальника управління культури Волинської облдержадміністрації Валерій Дмитрук , перший заступник міського голови Володимира-Волинського Ярослав Матвійчук, голова Зимнівської сільської ради В’ячеслав Католик та єпископ Володимир-Волинський і Турійський Матфей.

Головними гостями фестивалю традиційно були українські короваї, прикрашені національним орнаментом, квітами, птахами, намистом. Приковували погляд присутніх не лише короваї, а й виставка снопів. Тут були представлені як спільні роботи працівників культури окремих сільських рад, так і окремі витвори майстринь.

Як інформує відділ з питань внутрішньої політики та інформаційної діяльності апарату РДА, Устилузька міська, Зимнівська та Зарічанська сільські ради, будинки культури сіл Свійчів, Красностав, Овадне та клуби сіл Верба і Ягідне Оваднівської ОТГ, а також громади Горохівського, Камінь-Каширського та Локачинського районів представили на фестивалі власні етномайданчики. Їхні стилізовані хатини були облаштовані старовинним домашнім начинням – домотканими ряднами, вишитими скатертинами, кужелями, веретенами, ночвами. Усі господарі зустрічали гостей у вишитих українських строях та частували домашніми стравами і весільною випічкою.

Не відставали у майстерності й працівники дошкільних закладів району, які розгорнули чималу виставку виробів із природного матеріалу та овочево-городніх культур «Крокує осінь урожайна волинськими стежками».
Не оминули увагою організатори заходу і найменших жителів нашого району та міста. Спеціально для них було облаштовано ціле дитяче містечко із атракціонами, забавами та веселими кловунами.

Присутнім на фестивалі представляли свою виконавську майстерність пісенні колективи нашого району, а також колективи із Турійського, Рожищенського, Іваничівського, Камінь-Каширського, Ковельського, Локачинського, Маневицького краю та міста Ковель.

Із обрядовими весільними дійствами «Запросини», «Випікання та вбирання короваю», «Дівич-вечір», «Викуп молодої та читання корони», «Благословіння молодої», «Викуп скрині», «Поділ короваю» та «Перезва» на додатковій фестивальній сцені виступили дев’ять аматорських фольклорних колективів Волині, зокрема, і з Володимирщини.

Уже вчетверте на головній сцені «Українського коровай-сузір'я» свою танцювальну програму представив неодноразовий учасник міжнародних фестивалів та конкурсів народний дитячо-юнацький хореографічний ансамбль народного танцю «Полуничка» із міста Львів.

Завітав на наше прекрасне дійство і відомий київський ансамбль української народної пісні «Гуляй Душа».
Фестивальне дійство тривало аж до сутінок. Фінальним акордом, за багаторічною фестивальною традицією, став поділ короваю між усіма гостями свята.

Нагадуємо фестиваль «Український коровай-сузір'я» – це, насамперед, відродження національних звичаїв та популяризація кращих духовних надбань українського народу, а водночас і старовинних весільних обрядів.

Читайте також: У Володимирі відбувся фестиваль «Український коровай-сузір'я».ФОТО






1





































 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024