Думали це пожежа, а це машина: історик розповів, як у Володимирі з’явився перший автомобіль

28 Жовтня 2019, 12:50
На фото – перший в Російській імперії автомобіль, 1891, Одеса. 2593
На фото – перший в Російській імперії автомобіль, 1891, Одеса.

Український історик, кандидат історичних наук Віталій Скальський розповів, як у Володимирі з’явився перший автомобіль.

Про це він написав у спільноті «ВолодимирІнфо» у Facebook.

Автор зазначає, що невідомо коли точно зʼявились автомобілі у Володимирі, лише приблизно – на початку ХХ століття.

«Марку машини – не знаємо. Власника – теж. А от обставини за яких володимирці вперше побачили автівку – вельми цікаві», – додає Віталій Скальський.

До Вашої уваги – вільний переказ спогадів М.Розенфельда про прихід (точніше – приїзд) технічного прогресу до нашого міста:

«Того суботнього дня було спекотно. Магазини не працювали. З відкритих вікон кол-тори (це такий навчальний заклад для ортодоксальних євреїв) чувся голос учнів. Вони читали священні книги – гемару, тору, псалми. Старші жінки читали переклад тори на розмовну мову – їдиш. Інші жінки сиділи на призьбах та пліткували. Вулиця Невська (де така була?) у центрі міста виглядала трохи інакше. Молодь шпацерувала вулицею. З їх розмов уривчасто можна було почути: «Арцибашев (письменник-революціонер), «Санін» (Вікіпедія пише, що це – порнографічний роман Арцибашева), революція, соціалізм». Раптом пролунав сигнал пожежі. У Володимирі роль пожежного спостережного пункту відігравала вежа домініканського монастиря. Зверху там був оглядовий майданчик та будка для спостерігача. Коли він помічав дим чи пожежу, то грав на спеціальній трубі. І пожежники бігли спочатку до цієї вежі, дізнавались де потрібна їх допомога і їхали гасити вогонь. Цим пожежникам часто допомагали звичайні містяни. Бо вогонь міг перекинутись геть на усе місто – будівлі були здебільшого деревʼяні. Та й розвага якась. Ось і цього разу мешканці швиденько зібрались біля спостережної вежі. Констебль махнув рукою на схід. Туди рушили пожежники та натовп людей. Невська вулиця спорожніла за лічені хвилини. Вітер розвівав сторінки книжок у миттєво спорожнілих школах та синагогах. Пройшли через усе місто. Але, вогню ніде не було. Нічого не горіло. Невже констебль надурив? Поблукавши східними околицями пожежники та інші люди повернулись до спостережного пункту та зажадали пояснень. Виявилось, що якийсь заможний володимирянин придбав у Варшаві автівку. Підʼїждаючи до міста водій став сигналити – чи то щоби звільнили дорогу, чи то похизуватись (ще нещодавно так було у нас – як їде весілля, то кортеж сигналить; або крутелик на джипі своїм бібіканням хамовито розганяв з дороги усякі там «жигулі» з «запорожцями»). От наглядач на вежі почув мотор та сигнали автівки – ще поки що рідкісного випадку у Володимирі. Злякався дивних і страшних звуків. І заграв. А коли ж стали збиратись люди та питати його: де пожежа? що горить? – то зі страху вказав на схід. А автівка їхала із заходу… Ось так у Володимирі зʼявився перший автомобіль».

Довідково:

Віталій Скальський – український історик, кандидат історичних наук, випускник історичного факультету Волинського національного університету імені Лесі Українки. З 2011 року працює науковим співробітником відділу історії Української революції 1917–1921 років в Інституті історії України Національної академії наук України, викладає на кафедрі історії Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Читайте також: Показали, як гуляли весілля на Володимирщині сто років тому. РЕТРО

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39