На Волині автора фейку про викрадення дітей розшукує поліція

17 Грудня 2019, 10:04
Ілюстративне фото 804
Ілюстративне фото

У поліції спростували факт викрадення дітей.

Про це повідомили на сторінці «По той бік новин» у Facebook

Фейк про викрадачів дітей належить до циклічних. Щороку схожі матеріали з’являються в різних регіонах України у різних інтерпретаціях: «знайшли дітей без органів», «чорна ауді на польських номерах викрадає дітей», «чорна BMW без номерів викрадає дітей на органи» тощо. Майже в усіх випадках закликають «берегти своїх дітей».

Останній спалах таких повідомлень спостерігали цьогоріч у червні. Тоді правоохоронці також спростували інформацію.

Проте між цими випадками є важлива відмінність. Якщо минулого разу в поліції просто просили не розповсюджувати неперевірену інформацію, то зараз застерігають: «відомості з приводу неправдивого повідомлення поліція внесла до журналу єдиного обліку заяв та повідомлень громадян про кримінальні правопорушення та інші події. Проводиться перевірка».

Це означає, якщо авторів фейку знайдуть — вони відповідатимуть за свої вчинки. 

За якими ознаками можна розпізнати фейк:

— Брехнею зазвичай хочуть викликати емоції — співчуття, жалість або страх.
— Така інформація зазвичай не має автора, в тексті посилаються на анонімні джерела, невідомих очевидців або ж просто «місцевих мешканців».
— Ілюстрація до таких новин найчастіше «показова»: наляканій дитині рукою затуляють рота, цукеркою заманюють до машини, рука на склі тощо.
— Поширюють все це сайти-сміттярки, назви яких ви забудете вже через кілька хвилин.
— Перш, ніж поширювати таку інформацію, поставте собі питання: хто про це говорить? Звідки ця людина про це може знати? Що про це говорять офіційні джерела?

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024