Забули про покійного і почали штурмувати храм – Володимир-Волинська єпархія про конфлікт у Сусвалі

21 Січня 2020, 12:00
Храм Різдва Пресвятої Богородиці 2226
Храм Різдва Пресвятої Богородиці

У селі Сусваль, що на Володимирщині знову розгорівся церковний конфлікт довкола храму Різдва Пресвятої Богородиці.

Цього разу він був спровокований тим, що священник московського патріархату з прихожанами не впустили похоронну процесію у храм, – розповідають Район.Володимир-Волинський мешканці села.

У Сусвалі помер житель села – батько голови Оваднівської об’єднаної територіальної громади (ОТГ) Сергія Панасевича. Покійний Степан Панасевич був прихожанином УПЦ Його мали відспівати у церкві, але процесію до храму не пустили, панахиду відправляли на вулиці.

Згодом, для розв'язання конфлікту, викликали поліцію. 

Нагадаємо, це вже не вперше панахиду відправляють за межами храму. У Димитрівську поминальну суботу, в храмі Різдва Пресвятої Богородиці села Сусваль, що на Володимирщині, відбулась панахида, яку звершив настоятель протоієрей Сергій Місан. Тоді.богослужіння відбулось у притворі храму, бо настоятель московського патріархату не пустив парафіян у сам храм. Більше того, під час заупокійної молитви кілька прихильників московського патріархату намагались усіляко завадити молитві.

Стосовно нещодавнього конфлікту, то у Володимир-Волинській єпархії УПЦ стверджують, що «учасники похоронної процесії забули про покійного і приступили до штурму дверей храму, як тільки опинилися на подвір’ї церкви».

Священнослужитель Борис Гнатюк розповів, що «домовилися, що процесія зайде на територію церкви, як це вже було в день Богоявлення, коли їхня громада збиралася на церковному подвір’ї за нашою згодою. Однак, коли труну з тілом занесли на територію, почало відбуватися щось, що не піддається опису – про небіжчика просто забули і почали штурмувати двері храму».

Зі слів очевидців, щоб прорватися до церкви, прихильники ПЦУ влаштували штовханину і стали зіштовхувати зі сходинок жителів села – прихожан УПЦ, що прибули на захист свого храму. Правоохоронці в цей час просто спостерігали за тим, що відбувається.

Наразі двері храму опечатали відразу двома печатками – одну поставив голова ОТГ, іншу – представник ПЦУ.

Читайте також: На Володимирщині триває «війна» за церкву, прихильники УПЦ та ПЦУ не можуть поділити храм

Нагадаємо, що громада села Сусваль кілька разів проводила збори, на яких вирішила перейти до ПЦУ, а потім приєдналася до ПЦУ офіційно.

Проте церковний конфлікт у Сусвалі ніяк не вщухне, оскільки прихильники УПЦ не хочуть віддавати церкву.

Читайте також: На Володимирщині релігійна парафія юридично перейшла до ПЦУ

 



Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024