Конфлікт у Сусвалі: що ж сталося у день похорону біля храму Різдва Пресвятої Богородиці

21 Січня 2020, 16:50
Храм Різдва Пресвятої Богородиці 2146
Храм Різдва Пресвятої Богородиці

У селі Сусваль, що на Володимирщині знову в самому розпалі церковний конфлікт довкола храму Різдва Пресвятої Богородиці. Цього разу він був спровокований тим, що священник московського патріархату з прихожанами не впустили похоронну процесію у храм

Настоятель релігійної громади ПЦУ у Сусвалі священник Сергій Місан розповів БУГу чому не відспівали покійника у храмі.

Подаємо лист без зміст: 

«Я, настоятель ПЦУ отець Сергій разом із парафіянами храму Різдва Пресвятої Богородиці висловлюємо щирі співчуття голові Оваднівської сільської ради та його родині з приводу важкої втрати смерті тата.
Хочу пояснити читачам про ситуацію, яка склалася у день похорону і роз’яснити неправдивий коментар Богдана Гнатюка, викладений на сайті єпархії УПЦ МП.

Коли був живий тато голови сільської ради, при опитуванні про перехід з УПЦ МП до ПЦУ він віддав свій голос за ПЦУ і заповів, щоб коли помре, щоб його відспівали у храмі. І ось прийнявши останню повідь від настоятеля ПЦУ, невдовзі помер.

Звичайно, що і чин похорону мав звершити священник ПЦУ, але постало питання, як же виконати останню волю покійного, бо Богдан Гнатюк відмовився відкрити церкву. Хоча голова у нього просив про це, а не наказував. І тому, коли похоронна процесія зайшла на територію храму, люди побачили, що він закритий.

Усі рідні, які з’їхалися на похорон, обурилися і просили відкрити храм, адже їхня родина є корінними жителями села і навіть на території храму похований тато покійного, який був закатований поляками. Почалася штовханина і прихожани УПЦ МП, які були біля дверей храму (в кількості 5 осіб), ніяк не хотіли відходити від них.

Богдана Гнатюка в цей час не було і тому, щоб врегулювати конфлікт викликали поліцію. Я, як настоятель храму, показав усі документи, які є у релігійної громади ПЦУ, та пояснив, що прихожани УПЦ незаконно утримують храм і в такий скорботний час не дають занести до храму труну із тілом покійного, щоб виконати його останню волю.

Потім під’їхав Богдан Гнатюк, поліція запитала у нього, чому закритий храм, який є пам’яткою архітектури і власністю держави та переданий в користування громаді, де їхні документи. Отець Богдан запевнив що вони є, що вони  вдома і з міркувань безпеки він їх не привіз. Минав час і треба було ховати покійного, бо чин похорону уже був відслуженний, труна з покійним стояла перед церквою відкрита (а не закрита) і усі бажаючі прощалися з покійним.

Згодом двері храму опечатали до вирішення конфлікту.

Я, настоятель Свято-Різдво-Богородичного храму села Сусваль запевняю усіх, що Богдан Гнатюк поширює неправдиву інформацію про наявністю документів, тим самим вводить усіх в оману та провокує конфлікти.

Достовірну інформацію про наявність документів у громади ПЦУ усі бажаючі можуть перевірити у Волинській державній адміністрації та відділі освіти і культури Володимир-Волинської районної державної адміністрації.

Охоронний договір № 5-Вл від 11.05.2018 р., яким користується Богдан Гнатюк, припинив свою дію 20.12.2019 р.

Вічна пам’ять покійному», - йдеться у листі.

Читайте також: На Володимирщині триває «війна» за церкву, прихильники УПЦ та ПЦУ не можуть поділити храм

Нагадаємо, що громада села Сусваль кілька разів проводила збори, на яких вирішила перейти до ПЦУ, а потім приєдналася до ПЦУ офіційно.

Проте церковний конфлікт у Сусвалі ніяк не вщухне, оскільки прихильники УПЦ не хочуть віддавати церкву.

Читайте також: На Володимирщині релігійна парафія юридично перейшла до ПЦУ

Коментарі
21 Січня 2020, 22:33
Томосом по пицi- перемога!!! Героi дебелiзму
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39