Монастир капуцинів на Володимирщині: пам'ятку підірвали, щоб не псувала краєвиди міста

26 Січня 2020, 15:15
4078

Архівні матеріали свідчать про те, що в Устилузі колись був костел і монастир отців капуцинів.

Про це на своїй сторінці у фейсбук написала устилужанка Тетяна Василенко.

«У далекому 1740 році ясновельможна Пані Роза Розалія з Захоровських на Славу Божу задумала в Устілузі заснувати монастир Отцям Ордену Святого Франциска Капуцинам. Пропозиція була прийнята владою Ордену та затверджена луцьким епископом.

Першим настоятелем став о. Рафал Лейнер. 8 вересня 1747 року був освячений наріжний камінь під будівлю. В 1751 році укладено контракт з архітектором Сангушків – Павлом Фонтанно, який зобов'язався за сім років побудувати в Устілузі церкву та монастир зі всіма реквізитами. Вартість будівництва була оцінена в 120000 польських злотих.
Будівництво храму та монастиря було закінчено у 1759 році. 24 серпня 1760 року луцький єпископ Антоні Еразм Волловіч здійснив урочисте посвячення храму Пресвятого імені Ісусса. При монастирі було відкрите однокласне училище і функціонувала бібліотека, яка нараховувала близько 1000 томів. За монастирем з півдня був розпланований сад площею біля гектара. Перед костьолом була невелика площа з розп’яттям. 
У 1832 році царська влада ліквідувала монастир капуцинів (костел став парафіяльним), а після польського повстання 1863 року костел передали Православній Церкві. Колишній костел 1919 року повернули римо-католикам, а взамін православній спільноті виділили кошти на будівництво церкви
Серед корінного населення ширилися чутки про те, що від цього монастиря йшли підземні ходи, які були надійно вимурувані. Висоти такої, що вершник на коні спокійно їхав. А ширину мали – що карета поміщалася. Під Бугом склепіння було викладено з черепів великої рогатої худоби і залито вапном.
Під час Другої світової війни «совєти» у підвалі костелу зробили тюрму. У повоєнний час в монастирському приміщенні був дитячий садок, пізніше – бібліотека.

У роки війни сам костел зазнав руйнації, а у 1976 році його метрові стіни підірвали, щоб не псував міського пейзажу, – йдеться в дописі.

Читайте також: Показали світлину з устилузького фотосалону, зроблену у минулому столітті



Місце, де колись був костел
Місце, де колись був костел

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024