У Володимирі підписали меморандум з Фондом енергоефективності

28 Січня 2020, 16:50
Підписання меморандуму про співпрацю 1443
Підписання меморандуму про співпрацю

У княжому місті підписали меморандум про співпрацю між Володимир-Волинською міською радою та Фондом енергоефективності.

Документ підписали голова Володимир-Волинської міської ради Петро Саганюк та директор Фонду енергоефективності Юлія Головатюк-Унгуряну, – інформують у міськраді. 

Захід відбувся у приміщенні культурно-мистецького центру. У ньому взяли також участь перший заступник міського голови міста Володимир-Волинський Ярослав Матвійчук, помічник народного депутата Ігоря Гузя Андрій Бокоч, регіональний консультант IFC з підтримки Фонду ЕЕ Волинської області Петро Лавринюк, регіональний координатор ПРООН у Волинській області Ірина Бойко, начальник управління малого та середнього бізнесу Волинської обласної дирекції АБ «Укргазбанк» Сергій Жук.



Мета підписання меморандуму – економія споживання енергоресурсів і витрат на комунальні послуги ОСББ, підвищення рівня комфорту і умов проживання в багатоквартирних будинках. 

Того ж дня представникам ОСББ презентували Програму підтримки модернізації багатоквартирних будинків «Енергодім», яка передбачає часткове відшкодування витрат ОСББ на заходи з енергоефективності.

Як повідомила директор Фонду енергоефективності Юлія Головатюк-Унгуряну, співвласники багатоквартирних будинків зможуть значно зменшити витрати на житлово-комунальні послуги.



«Енергодім» – це програма часткового відшкодування витрат на заходи з енергоефективності в багатоквартирних будинках. Перші 300 заявок отримають додатковий грант у розмірі 20%.

Присутнім розповіли про підтримку регіонального консультанта на шляху запровадження енергоефективних проектів та кредитування ОСББ та ЖБК з початку дії програми Держенергоефективності.

Читайте також: У Володимирі обговорили облаштування рекреаційної зони біля Риловиці

Приклади форм співпраці з ОСББ та проведеної роботи в багатоповерхових будинках Володимира-Волинського навів Ярослав Матвійчук.

Він зазначив, що з прийняттям Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» у 2002 році в місті створено перше ОСББ «Наш дім». На сьогодні у Володимирі-Волинському є 42 об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, які обслуговують 45 житлових будинків. У 2019 році створено та пройшли державну реєстрацію 12 нових об’єднань.




Для голів ОСББ та ініціативних груп проводяться семінари та навчання щодо нововведень в законодавстві, кредитуванні, процедурі створення ОСББ та інших проблемних питань, які стосуються функціонування об’єднань на даний час; проводиться робота з головами ЖБК щодо перереєстрації кооперативів в об’єднання співвласників; в засобах масової інформації публікуються статті щодо переваг ОСББ в управлінні і утриманні житлового комплексу; налагоджена робота з державним реєстратором, щодо повного сприяння при реєстрації об’єднань.

Прийняли Програму сприяння діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів та органів самоорганізації населення у місті Володимирі-Волинському, також створили Раду голів ОСББ, ЖБК та ОСН. За період реалізації програми нею скористалися 25 об’єднань. З міського бюджету на відповідні заходи було виділено співфінансування на загальну суму більше 2, 7 млн гривень.

На Програму підтримки діяльності ОСББ, ЖБК і ОСН у 2020 році виділено більше 1,2 млн гривень. Енергоефективні заходи проводились в закладах освіти, культури та охорони здоров’я.

Обидві сторони-підписанти меморандуму зійшлися на тому, що потрібно рухатися до однієї мети – стимулювати інструменти енергозбереження та раціонального споживання енергії.

Приємним моментом стало вручення енергетичного сертифікату будівлі голові ОСББ «Затишок» Дмитру Юзвенку.

 

Читайте також: Яку з громад можуть приєднати до Володимира-Волинського



 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024