Воїну УПА Петру Мартинюку вручили документи про реабілітацію

04 Лютого 2020, 16:25
1207

У приміщенні міської ради міста Володимира-Волинського 4 лютого відбулося урочисте вручення документів про реабілітацію 97-річному воїну Української Повстанської Армії Петру Мартинюку.

Світлини з урочистостей на своїй сторінці у фейсбук виклала представниця Українського інституту національної пам'яті у Волинській області Леся Бондарук.

Петро Мартинюк із Володимира-Волинського – учасник Норильського повстання. Він один із небагатьох ще живих свідків тих подій, брав участь у кількох боях УПА з нацистами, в одному з яких отримав важке поранення, після чого очолив референтуру Служби Безпеки УПА із підбору кадрів на навчання. Двічі нацистське гестапо хотіло його розстріляти і друзі рятували від смерті.

У січні 1945 року Петра Мартинюка вистежили й заарештували органи НКВС. Вирок – 10 років ув’язнення, яке відбував у норильских таборах ГУЛАГу. А до цього – 5,5 місяців очікування у камері смертників у Харкові. Після закінчення терміну отримав додаткових 5 років неволі за участь у 1953 році у Норильському повстанні.

У кінці 1980-х Петро Мартинюк був активним членом Народного руху України, організовував мітинги та просвітницькі акції, працював з молоддю, очолював Братство вояків ОУН і УПА Володимир-Волинського району. І досі лишався злочинцем, оскільки арештували його зі зброєю в руках, а за попереднім законодавством такі люди не підлягали реабілітації.

Петро Мартинюк український громадський та військовий діяч, ветеран УПА на псевдо «Дуб». А також кавалер державного ордену «За мужність» 3 ступеня, кавалер ордену Володимира Великого 3 ступеня та почесний громадянин Володимира-Волинського.

Читайте такожОстанній розстріляний бандерівець: «упівця» з Волині судили на Покрову і вбили у 1989 році











 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024