Волинянка отримала нагороду своєї бабусі, яку визнали «Праведницею народів світу»

17 Лютого 2020, 15:00
Диплом та медаль «Праведниця народів світу» отримала Люба Іваницька 947
Диплом та медаль «Праведниця народів світу» отримала Люба Іваницька

Посольство Держави Ізраїль в Україні разом із Львівською міською радою провели церемонію вшанування шістьох родин, одна з яких – з Волинської області.

Усі ці родини визнані Праведниками народів світу за те, що хоробро рятували життя євреїв під час Голокосту, – йдеться на сайті Львівської міської ради.

На церемонії, яка відбулося у приміщенні Палацу Потоцьких,  нагороду вручили Бойко Лукії (посмертно) за порятунок Мані Гольдапель-Лейфер.

На жаль, два місяці не дожив до цього дня Леонід Бойко, отож отримувала диплом та медаль «Праведниця народів світу» його донька Люба Іваницька, котра проживає в Нововолинську, – пише Слово Правди.

На церемонії були присутні Сідней та Девід Лейфери, сини Мані Лейфер, що приїхали з США.

Вручив дипломи та медалі нащадкам Праведників народів світу посол Держави Ізраїль в Україні Джоель Ліон.

Нагадаємо, Любов Іваницька – онука Лукерії Бойко, жінки, яка врятувала єврейську дівчинку Маню Лейфер. Вона говорить: цю історію розповів їй нині покійний батько Леонід Бойко.

Леонід Бойко – корінний мешканець села Маркостав, що на Володимирщині. Тут народився у 1932 році. Його батько виїхав до Аргентини, куди планував перевезти і всю сім’ю, але цьому завадила Друга світова війна. Леонід так жодного разу й не бачив батька, адже народився вже після його еміграції. У сім’ї зростало ще троє дітей – старший брат та дві сестри. А з 1942 по 1945 роки у родині Бойків виховувалась і дочка Маня – єврейська дівчинка, яку вони врятували від загибелі. 18-річну юнку тут прийняли як рідну.

Нині звання «Праведників народів світу» мають 22 тисячі людей з різних країн світу. У місті Володимирі-Волинському і районі їх 80. Особа, яка визнана Праведником, отримує іменну медаль та почесний сертифікат. Імена Праведників карбують на стіні Пошани в Єрусалимі.

Читайте також: Володимирська родина, яка у війну прихистила єврейську дівчину Маню

Довідково:

Протягом останніх 25 років Надзвичайні та Повноважні Посли Держави Ізраїль в Україні вручили нагороди 2634 хоробрим українцям.

Звання Праведника народів світу — найвища нагорода Держави Ізраїль, що надається неєвреям, які з ризиком для власного життя допомагали євреям пережити Голокост.

Читайте також:Володимирчанка посмертно номінована на звання «Праведника народів Світу»





 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024