Жителів Володимирщини просять не палити суху траву

21 Лютого 2020, 10:00
1152

Під час лютого поточного року на території Волинської області спостерігають суху та сонячну погоду, що призводить до неконтрольованих випалювань сухої рослинності. 

Вже зареєстрували 7 пожеж на площі близько 9 гектарів, повідомили в управлінні державної служби надзвичайних ситуацій України у Волинській області.

Щорічно з настанням весни рятувальникам доводиться стикатися з проблемою весняних палів сухої трави й збільшенням кількості пожеж, що виникають в результаті спалювання тогорічної сухої рослинності.

Коли випалюють суху траву, то порушують кореневу систему рослин, від високої температури знищується родючий шар ґрунту, гинуть комахи й тварини. Також це часто призводить до великих пожеж та людських жертв. Від охопленої трави загоряються житлові будинки, господарські будівлі, сараї з худобою, гинуть люди.

Нерідко вогонь переходить на лісові масиви та може прийняти загрозливі розміри, переходячи в торф'яні та лісові пожежі. А саме випалювання сухої трави часто призводить до торф'яних пожеж. Торф'яні пожежі охоплюють великі площі й важко піддаються гасінню, особливо великих пожеж, коли горить шар торфу значної товщини. Торф може горіти у всіх напрямках незалежно від напрямку і сили вітру, а під ґрунтовим обрієм він горить і під час помірного дощу та снігопаду. Але, мабуть, найнебезпечніше – густий дим торфовищ, який стелиться низько над землею і є особливо небезпечним для здоров’я людей та екології в цілому.

З метою не допустити виникнення таких пожеж, у районному відділі управління державної служби надзвичайних ситуацій України у Волинській області закликають жителів району припинити випалювати тогорічну траву, адже неконтрольований вогонь при сухій погоді швидко поширюється, знищує гектари трави, пошкоджує і випалює дерева та житлові будинки.

Також у Державній екологічній інспекції у Волинській області попереджають жителів району, що у чинному природоохоронному законодавстві заборонили спалювати стерню, суху траву та залишки рослинності.

Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення випалювання стерні, пасовищ, рослинності або її залишків без дозволу органів державного контролю в галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу накладають штраф на жителів від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

«Шановні володимирчани, гості, туристи і подорожуючі! Будьте обережні! Не підпалюйте залишки сухої трави, не кидайте незагашених недокурків на землю як на полі, так і з автомобілів. Не розпалюйте без потреби вогнищ і не залишайте їх тліючими. Не розводьте вогонь у лісах у не відведених для цього місцях. Не послаблюйте нагляд за малолітніми дітьми під час відпочинку на лоні природи.  Пам'ятайте, що тільки свідома поведінка і суворе дотримання правил пожежної безпеки допоможе Вам уникнути неприємних наслідків», ідеться в повідомленні.

Читайте також: Маневицькі рятувальники провели спеціальні навчання на території Римо-Католицької церкви

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024