Як дізнатися, чи є у вас заборгованість по комуналці

24 Лютого 2020, 11:00
3217

Заборгованість за житлово-комунальні послуги може спричинити безліч неприємних наслідків: від нарахування пені до конфіскації майна.

Щоб таких проблем не виникло, варто точно знати, чи є у вас борги по послугах ЖКГ.

Способи дізнатися про борги без інтернету

Житлово-експлуатаційна компанія (ЖЕК) або Товариство співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) може проконсультувати щодо заборгованості та способів її погашення. Потрібно повідомити:

  • ПІБ платника;
  • адресу.

У відділенні «Укрпошти» також можуть надати інформацію про заборгованість, якщо ви скажете ПІБ, номер особового рахунку або адресу.

У відділенні банку співробітник вводить номер особового рахунку та озвучує інформацію про борги. Ви також можете відразу здійснити оплату, гроші надійдуть на рахунок через три робочих дні.

Мінуси таких способів – черги, «зависання» програм, необхідність постійно перевіряти дані в платіжках. Також при погашенні боргу доведеться сплатити комісію. 


 

Онлайн-способи дізнатися про наявність боргу

Кожен постачальник комунальних послуг має сайт, де можна створити особистий кабінет і відстежувати заборгованість автоматично. Для реєстрації потрібно вказати:

  • ПІБ;
  • адресу;
  • особовий рахунок;
  • суму останнього платежу;
  • електронну пошту.

На сайтах постачальників є електронні сервіси, що дають змогу сплачувати борги.

В Україні діє реєстр, де можна дізнатися про борги з оплати ЖКП, по яких відкрито виконавче провадження. У реєстрі містяться відомості про борги як фізосіб, так і юросіб. Фізособам потрібно вказати ПІБ, дату народження та ідентифікаційний код, юрособам ― найменування та ідентифікаційний код.

Популярні системи онлайн-платежів допомагають відстежувати суму боргу і проводити оплату послуг ЖКГ через інтернет. Один з поширених способів оплати ― EasyPay.

На сайті компанії можна сплачувати понад 2500 послуг, виконувати перекази, а при отриманні безкоштовної картки ― користуватися кредитом і кешбеком. Оплата комунальних послуг на сайті easypay.ua здійснюється в кілька кліків:

  1. Створюємо особистий кабінет або входимо в нього.
  2. Вибираємо зі списку населений пункт чи послугу.
  3. Позначаємо підприємство-постачальника послуг.
  4. Вводимо номер особового рахунку.

Після перевірки даних (ПІБ, адреса, сума платежу, борг або переплата) визначаємо зручний варіант оплати і перерахування коштів. Спростити процедуру можна, зберігши дані в шаблоні для майбутніх оплат. Гроші на рахунок надходять протягом трьох днів, чек про оплату вважається повноцінним документом. 

Онлайн чи офлайн?

Старі офлайн-способи вимагають значних витрат часу, сил і нервів. Однак якщо у вас немає можливості або бажання користуватися інтернетом, вони стануть єдиним виходом.

Перевірка заборгованостей через інтернет ― це мінімальні витрати часу і сил. Ви можете подивитися суму боргу з дому або офісу і навіть у дорозі ― з планшета чи мобільного телефону. Онлайн-платежі ― вигідний і зручний спосіб розрахуватися з боргами за ЖКП.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024