Зимнівська громада – учасник пілотного проєкту з електронного урядування

04 Березня 2020, 12:00
1169

Програма EGAP («Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади») спрямована на використання новітніх інформаційно-комунікаційних технологій для вдосконалення якості врядування, покращення взаємодії влади і громади, та сприяння соціальним інноваціям в Україні. 

Десять об’єднаних територіальних громад у п'яти областях України, які були відібрані на відкритому конкурсі у січні-лютому 2020 року, будуватимуть власні історії успіху впровадження електронних рішень. Про це повідомляють на сайті EGAP.

За умовами конкурсу, участь могли брати лише ОТГ, готові до змін та впровадження цифрових технологій. На меті – покращення якості надання публічних послуг громадянам та підвищення їхньої довіри до місцевої влади.

Переможцями конкурсу у пілотних регіонах Програми стали:

  • Вінницька область – Іллінецька ОТГ, Жданівська ОТГ;
  • Волинська область – Вишнівська ОТГ, Зимнівська ОТГ;
  • Дніпропетровська область – Підгородненська ОТГ, Солонянська ОТГ;
  • Луганська – Біловодська ОТГ, Новопсковська ОТГ;
  • Одеська – Кілійська ОТГ, Шабівська ОТГ.

Суть проєкту полягає у побудові довірливих та прозорих взаємовідносин між владою, громадою та бізнесом завдяки впровадженню інноваційних технологій, які дозволять людям реалізувати власні ідеї розвитку ОТГ, а місцевій владі – стати більш прозорою та зрозумілою для громади. Значна увага також приділятиметься покращенню процесів надання адміністративних послуг населенню.

Програма EGAP зможе, зокрема, запропонувати громадам експертну підтримку, навчання службовців та активістів, допомогу в автоматизації роботи органу місцевого самоврядування та центру надання адміністративних послуг, а також комплексну підтримку впровадження сучасних цифрових технологій. Як очікується, люди зможуть за допомогою смартфону голосувати за важливі рішення громади, обирати, куди мають витрачатися кошти бюджету громади, а також подавати свої пропозиції та ідеї для наступних проєктів або вирішення поточних завдань.

За словами Олени Саєнко, менеджерки Програми EGAP, головними акцентами у спільній роботі команди проєкту з кожною громадою будуть не лише впровадження е-інструментів, але й розвиток громадянського суспільства та інституційної спроможності органів влади задля ефективної взаємодії з громадянами. 

«Громада має бути готовою до використання будь-якої технології, і наша головна мета – допомогти навчитися та впровадити саме ті інструменти, які реально працюватимуть у майбутньому. Наше завдання – допомогти людям спільно з владою створити власні історії успіху, які стануть прикладом для наслідування іншими громадами», – йдеться в повідомленні.

Громади, які стали переможцями у конкурсі, мають різну чисельність населення – від 4,5 до 26 тисяч, а також від 4-х до 32-х населених пунктів у своєму складі. Їх об’єднує прагнення до впровадження цифрових технологій та готовність місцевої влади до сталого та відкритого діалогу з громадою. Вже наступного року кількість пілотних громад суттєво збільшиться. Передбачається, що до 2023 року загальна кількість пілотних громад сягне 40 у п’яти цільових областях Програми: Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Луганській та Одеській.

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024