Українцям пояснили нові правила переказу коштів

29 Квітня 2020, 14:46
Українцям пояснили нові правила переказу коштів 811
Українцям пояснили нові правила переказу коштів

Від 28 квітня набрав чинності закон про фінмоніторинг.

Про це повідомляють на сторінці Національного банку України у фейсбуці.

В українців вже виникло чимало запитань, як закон позначиться на популярній фінансовій операції – переказі грошей.

Фахівці підготували прості відповіді на поширені запитання. 

Перш за все відразу заспокоюють, адже закон суттєво не змінить життя 95% клієнтів банків, адже вони вже ідентифіковані. Також закон не змінює звичайні операції громадян. Ухвалювався він для того, щоб зіпсувати життя схемщикам, а не ускладнити життя простим людям. Ті, зміни, які прописані у законі, усі учасники фінансового ринку можуть впровадити до кінця року. Для цього є перехідний період. У випадку порушень, Національний банк гарантує адекватне ставлення та розуміння.

Відповіді на найважливіші питання:

Що тепер з оплатою комуналки? – Нічого нового. Ідентифікація платника комунальних послуг не потрібна, як і інших простих платежів.

Хочу перевести родичу 10 тисяч гривень з карти на карту. Чи є якісь обмеження? – Ні. Жодних змін для переказів з карти на карту. Вільно переказуйте як 10  так і 25 тисяч (у межах сум, дозволених банком). У банку вже є вся інформація про власника карти. Це ідентифікований клієнт.

А якщо у мене 10 тисяч гривень готівкою? Як краще переказати, і чи потрібна додаткова перевірка? – Зробити цю операцію можна у відділенні банку. Для цього потрібен буде паспорт. Інший спосіб – переказ через термінали самообслуговування, банкомати з функцією прийому готівки. Якщо такий пристрій має зчитувач даних з картки, то операцію можна зробити і на 10 тисяч і на 20 тисяч гривень. Якщо ж такого зчитувача немає, і верифікацію провести не можна, то все в межах ліміту до 5 тисяч. Ті фінансові компанії, що не обладнали термінали зчитувачами, матимуть час це зробити до кінця року.

А як щодо поповнення кредитки через термінал? – Аналогічно. До 5 тисяч гривень без ідентифікації. Від 5 тисяч – у відділенні або через ПТКС, що технологічно може забезпечити перевірку платника.

Я орендую квартиру за 10 тисяч на місяць. Раніше я переказував ці гроші власнику квартири на карту. Тепер мені потрібно дробити платіж? – Дробити платежі на частини не потрібно. Для переказів з карти на карту закон нічого не змінює. Якщо ви будете поповнювати картку через термінал, то все залежить від того, чи є у такого терміналу ліміт. Якщо він встановлений на рівні 5 тисяч, то більше ви переказати не зможете.

Тоді я двічі переведу по 5 тисяч гривень на карту. Її не заблокують? – Ні. Це низькоризикова операція. Поодинокі перекази на 10 чи 20 тисяч не цікавлять тих, хто їх перевіряє. І потреби у підтвердженні походження коштів тут немає. Закон про фінмоніторинг про інше. Банки мають фокусуватись на найвищих зонах ризику – операціях понад 400 тисяч гривень, а також на незвичайних операціях клієнтів. Наприклад, клієнт займається 10 років торгівлею овочів, а потім переказує гроші за оплату металолому на сотні тисяч гривень. Це дивна, непритаманна операція. Варто звернути увагу на цей екзотичний випадок.

Купую телевізор в інтернет-магазині за 40 тисяч. Які тут «підводні камені»? – Якщо платите картою – нічого нового. Якщо доставка телевізора буде через поштового оператора, а оплата накладеним платежем – то згадуємо про правила роботи з готівкою. Поштовик попросить у вас особисті документи.

Як бути із переказом з-за кордону на валютний рахунок? Чи є ліміти? – Ви вже ідентифікований клієнт, якщо у вас є валютний рахунок в банку. Жодних лімітів та обмежень законом про фінмон не встановлено.

Хочу переказати 10 тисяч гривень міжнародною системою переказів. Чи потрібна ідентифікація? – Так, при здійсненні цієї операції необхідно ідентифікувати та верифікувати платника. Тобто клієнту треба мати з собою паспорт та пояснити, що це за платіж, наприклад, зазначити у реквізитах, що це допомога родичам.

Йду у відділення банку зробити переказ на 100 тисяч гривень або відкривати депозит на 150 тисяч гривень. Взяв паспорт. Довідка про доходи потрібна? – Ні, не потрібна. Ми завжди казали банкам, що клієнти не повинні надавати інформацію про джерела походження коштів за простими операціями на «допорогові» суми. Підтверджувати походження коштів треба лише під час великих операцій – понад 400 тисяч гривень. Підхід до вивчення джерел походження не змінився.

А якщо переказ на 500 тисяч гривень? А джерел походження немає. Чи заблокують рахунок, а кошти на ньому – «заморозять»? – Банк не блокує безпідставно рахунки клієнтів, якщо має про них всю необхідну інформацію. Ви ж коли відкривали рахунок, то й заповнювали анкету, вказували інформацію про себе та доходи. Банк знає історію операцій клієнта і знає, які операції є звичними для нього. Погодьтеся, дивно, якщо студент, який щомісяця отримує стипендію одну тисячу гривень, а потім купуватиме квартиру за мільйон гривень?! Водночас абсолютно нормальною це буде операція для клієнта із середнім або вищим за середній рівнем доходів.

Як користуватися електронним гаманцем? Відтепер потрібна ідентифікація. А для поповнення мобільного рахунку теж потрібна? – Так, ідентифікація та верифікація власників електронних гаманців потрібна. Але не таких гаманців, що використовуються для оплати мобільних послуг. Для них зроблено виняток в законі. Перевіряти потрібно власників гаманців, які купують через них товари чи платять за послуги. Для цього також є час до кінця року. Потрібні документи: паспорт та ідентифікаційний код. Операції через е-гаманці будуть лімітованими, і якщо клієнт дотримуватиметься цих лімітів, він зможе пройти спрощену ідентифікацію.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024