Не стилізуйте і не фантазуйте з фасадами багатоповерхівок, - доведеться відповідати

17 Березня 2017, 09:00
10206

Про це наголошує начальник управління містобудування та архітектури виконавчого комітету Володимир-Волинської міської ради Тарас Киба.

Останнім часом мешканці багатоповерхівок масово утеплюють свої житла, після чого будинки стать подібними на картинку із дитячої розмальовки. Хто який хоче колір, таким собі фарбує фасад. Чи так воно має бути, чи може є відповідний документ, яким передбачений  колір фасаду для кожної багатоповерхівки? І що потрібно для того, щоб пофарбований фасад не «впав в око» муніципалам, які вмить складуть протокол про порушення Правил благоустрою?

З цими питаннями «ВолодимирМедіа» і звернулося до головного архітектора міста.

Як зазначив у розмові Тарас Ярославович,  міськвиконком досить лояльно ставиться до тих городян, котрі вирішили утеплювати своє житло. Проте перед фарбуванням отих клаптиків, з яких складається загальний фасад будинку, потрібно спершу звернутися до архітектури за розясненнями та усвідомити, що жодного власника або квартиронаймача не мине відповідальність за самодіяльність у виборі кольору. 

У Володимирі-Волинському багатоповерхівки перебувають на балансі ЖЕК або мають свої ОСББ та кооперативи. Замовником паспорту фасаду будинку повинні виступати саме вони.

Проте й донині таких паспортів не виготовлено. І допоки це питання не вирішуватиметься, до того часу фарбувати фасад потрібно у тон самого будинку. Першопочатковий вигляд будинку сірий, то й фарбувати потрібно у цей тон. Якщо будинок із цегли, потрібно свої фасади фарбувати саме у цей тон. Найкраще взагалі не розмальовувати кожну окрему квартиру, а зачекати, допоки утеплиться повністю будинок, тільки після цього підібрати тон.

А що ж робитимуть із тими жителями, котрі самовільно без будь-яких погоджень або дозволів розфарбували фасади квартир у різні кольори?

Як наголосив Тарас Киба, до кожного такого жителя завітає муніципал та складе протокол. Нехай ніхто не думає, що таким чином намагатимуться наповнювати міський бюджет. Навпаки: саме так міська влада повинна дати зрозуміти кожному, що у місті прийняті Правила благоустрою, які потрібно усім дотримуватися.  Відповідальність за їх нехтування передбачена ст.152 КупАП, штраф - мінімум 340 гривень.

У місті вже розпочалася кампанія із приведення до порядку фасадів багатоповерхівок. Уже навіть два будинки спільними зусиллями впорядкували свій окрас: на Академіка Глушкова та в селищі цукрового заводу.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024