Верховна Рада планує значно підвищити штрафи за забруднення водойм і браконьєрство

16 Червня 2020, 17:00
Верховна Рада України 723 Джерело: УНІАН
Верховна Рада України

За забруднення та засмічення вод планується накладати штраф на громадян у розмірі до 1,7 тисячі гривень, за порушення правил рибальства – до 2,55 тисячі гривень, за грубе порушення – до 8,5 тисячі гривень.

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проєкт закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони водних біоресурсів та середовища їх існування. За це рішення проголосували 305 народних депутатів із 381, зареєстрованого в сесійній залі – пише  УНІАН.

Законопроєктом, зокрема, у Кодексі України про адміністративні правопорушення встановлюється, що забруднення і засмічення вод, порушення водоохоронного режиму на водозборах, яке спричиняє їх забруднення, водну ерозію ґрунтів та інші шкідливі явища, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 50 до 100 (нині – від  3 до 7) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1,7 тисячі гривень), на посадових осіб – від 100 до 200 (нині - від 5 до 8) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1,7 до 3,4 тисячі гривень).

Введення в експлуатацію підприємств, комунальних та інших об'єктів без споруд і пристроїв, що запобігають забрудненню і засміченню вод або їх шкідливому діянню, тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 100 до 200 (нині – від  5 до 8) неоподатковуваних мінімумів доходів (від 1,7  до 3,4 тисячі гривень).

Виконання робіт на землях водного фонду без здійснення заходів щодо збереження середовища існування та умов розмноження водних біоресурсів, забезпечення недоторканності ділянок, що становлять особливу цінність для збереження водних біоресурсів, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 400 до 900 неоподатковуваних мінімумів (від 6,8 до 15,3 тисячі гривень) з конфіскацією засобів вчинення правопорушення, на посадових осіб – від 2 до 3 тис. неоподатковуваних мінімумів (від 34 тисяч до 51 тисячі гривень) з конфіскацією засобів вчинення правопорушення. Також серед іншого пропонується встановити, що порушення правил рибальства тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від 40 до 150 (нині – від  2 до 10) неоподатковуваних мінімумів (від 680 до 2,55 тисячі гривень ) і попередження або накладення штрафу на посадових осіб – від  200 до 300 (нині - від 10 до 30) неоподатковуваних мінімумів (від 3,4 до 5,1  тисячі гривень).

Грубе порушення правил рибальства тягне за собою накладення штрафу на громадян від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів (від 3,4 до 8,5 тисячі гривень) і на посадових осіб – від   400 до 800 неоподатковуваних мінімумів (від 6,8 до 13,6 тисячі гривень) з конфіскацією знарядь добування, засобів вчинення правопорушення та незаконно добутих (виловлених) водних біоресурсів.

До грубих порушень відносять рибальство з використанням знарядь добування (вилову) особами, які не мають дозвільних документів на спеціальне використання водних біоресурсів або перебування на водному об’єкті чи у прибережній захисній смузі із забороненими знаряддями добування (вибухові, отруйні речовини, знаряддя лову із застосуванням електроструму або інші, що пристосовані для масового знищення риби, звірів чи інших видів тваринного світу); здійснення любительського рибальства у межах районів, визначених для промислового рибальства, а також здійснення промислового рибальства у межах районів, визначених для любительського рибальства; застосування промислових знарядь добування водних біоресурсів, які не відповідають правилам та режимам рибальства.
 

Читайте також: Волинські поліцейські нагадали про штрафи за спалювання сухої трави

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024